Johan van Boven
Johan van Boven Sport 25 jun 2015 / 14:05 uur

Miedema: Ik ben er helemaal klaar mee!

Met bleke wangen en chagrijnige gezichten stapten de Oranjevrouwen donderdagochtend om 11:15 uur Aankomsthal 4 van Schiphol in. De kater van de WK-uitschakeling was duidelijk nog niet verwerkt, al had de lange vlucht vanuit Vancouver en via Seattle natuurlijk ook zo zijn weerslag op het humeur van de voetbalsters.

„Ik heb aardig wat pogingen gedaan, maar ik kon maar niet in slaap komen”, zuchtte Lieke Martens. „Voorlopig heb ik zin om helemaal niets te doen, eigenlijk ben ik best een beetje voetbalmoe. Maar over vijf dagen moet ik me al weer bij mijn club melden, omdat de Zweedse competitie nog in volle gang is. Maar daar ga ik nu nog niet aan denken. Eerst maar eens wat tijd doorbrengen met familie en vrienden.”

Lees ook: WK-droom Oranjevrouwen is voorbij

De aanvalster van Kopparbergs/Göteborg FC krijgt bijval van Vivianne Miedema. „Ik ben er echt helemaal klaar mee! Voor mij is het een enorm lang seizoen geweest. Vorig jaar zomer speelde ik met Oranje -19 op het EK, daarna volgde de competitie met Bayern München en daar kwam het WK in Canada achteraan. Voetbal is het leukste dat er is, maar ik ben nu wel heel erg aan vakantie toe. Ik hoef me pas op 20 juli bij Bayern te melden, dus ik kan er even tussenuit. Waarschijnlijk wordt het Spanje.”

Op elkaars lip

Daar heeft ze weer tijd voor zichzelf. Een maand lang met teamgenoten op elkaars lip zitten, viel haar soms zwaar. „Dat is een lange periode, dan gaan er wel eens dingen verkeerd en zijn er irritaties. Dat was wel even wennen”, aldus Miedema. „Maar op een gegeven moment ging de knop om en realiseerden we dat we met z’n alleen maar één doel hadden: goed presteren op het WK.”

Dat viel uiteindelijk tegen. De doelstelling, rechtstreekse plaatsing voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio, werd niet gehaald. En ook het spelniveau van de Oranjevrouwen deed de harten van voetballiefhebbers niet sneller kloppen.

Kromme tenen

Minke Booij, manager Vrouwenvoetbal bij de KNVB, heeft alle verhalen gelezen en gehoord. „Soms werd er met enthousiasme verslag gedaan, maar er zaten natuurlijk ook kritische artikelen tussen. Dat hoort erbij, het betekent dat de sport er toe doet. Maar als ik lees dat het überhaupt de vraag is of vrouwen wel moeten voetballen, dan zit ik met kromme tenen hoor. In wat voor tijdperk leef je dan? Ik vind dat Oranje heeft bewezen dat het in de wereldtop thuishoort. Natuurlijk zijn er sterkere landen dan Nederland, maar wij waren er pas voor het eerst bij.”

De ex-hockeyster overhandige donderdag bloemen aan de teruggekeerde speelsters, die overigens niet allemaal hun buik vol hebben van voetbal. Keepster Loes Geurts: „Voetbalmoe? Dat vind ik wel heel erg overdreven. Wie hebben dat tegen je gezegd? Nou, van mij hoef je die term niet in de kop van je verhaal te zetten hoor, haha. Al is het natuurlijk wel fijn dat we ons nu kunnen ’loskoppelen’, even ons hoofd vrij kunnen maken.”

Lees ook: De tien mooiste vrouwen van het WK

Al met al waren de speelsters blij dat het behoorlijk druk was in Aankomsthal 4. Ouders, zusjes, broers, vrienden, vriendinnen, opa’s en oma’s zorgden toch nog voor een WK-sfeertje. „Na de uitschakeling heb ik best wel naar dit moment uitgekeken”, zei Miedema nadat ze haar vriend in de armen had gesloten. „Ik kan wel wat troost gebruiken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Miedema: Ik ben er helemaal klaar mee!
Sluiten