Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 28 jun 2015 / 13:53 uur

La Liga stapt naar CAS vanwege winter WK Qatar

Zoals was te verwachten zijn de Europese voetbalcompetities aan het samenspannen om het winter WK 2022 in Qatar te voorkomen. Alle grote competities vrezen voor een miljoenenstrop als het WK in 2022 tussen 20 november en 18 december gespeeld gaat worden.

Lees ook: Arbeider in Qatar: ‘We zijn absoluut slaven’

De Spaanse competitie (LFP) heeft nu zelfs een rechtszaak aangespannen bij het sporttribunaal CAS tegen de FIFA vanwege het WK 2022. Voorzitter Javier Tebas in het Spaanse AS: “Ik doe dit om de belangen van de clubs te verdedigen. Als het WK naar de winter verplaatst wordt, dan verliezen we 65 miljoen euro. De Premier League, Bundesliga en Serie A steunen ons besluit, maar doen dit slechts moreel. Zij durfden niet te tekenen, de angst voor de FIFA is nog steeds groot.”

Lees ook: Niets is FIFA te gek, als Qatar maar doorgaat

Afgelopen december stelden de European Club Assosciaton (ECA), bestaande uit de grootste clubs in Europa, en de bond van de Europese voetbalcompetities (EPFL) voor om het WK 2022 tussen 5 mei en 4 juni te organiseren. Dit zou de Europese voetbalkalender het minst beïnvloeden. In maart maakte de FIFA echter bekend dat het toernooi gehouden wordt tussen 20 november en 18 december.

Frankrijk

Omdat de landen twee weken voorbereiding nodig hebben, worden alle competities na het weekend van 29 en 30 oktober 2022 stilgelegd. De FIFA wil hier geen extra compensatie voor geven. Behalve de Spanjaarden gaan ook de Fransen in protest. ‘De Franse competitie is bereid om alle mogelijke juridische stappen te ondernemen’, aldus voorzitter Frédéric Thiriez.

Reageer op artikel:
La Liga stapt naar CAS vanwege winter WK Qatar
Sluiten