Kees Leurink
Kees Leurink Sport 29 jun 2015
Leestijd: 3 minuten

De kampioensvakantie is voorbij

Het was even wennen voor de PSV-supporters. Na zeven magere jaren zonder titel, begon de eerste training van de Eindhovenaren maandag eindelijk weer eens opgewekt. De titelkoorts was nog duidelijk voelbaar.

Zie ook: Kampioen PSV geniet op zonnig Ibiza nog even na

Begeleid door een trots applaus van enkele honderden fans begonnen de spelers op de Herdgang aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Een spandoek met de even simpele als krachtige tekst ‘kampioenen’ en tientallen fakkels en rookpotten zorgden voor een warm welkom voor de titelhouder.

Vakantie

Daarmee kwam een eind aan een periode van totale rust. "Door het kampioenschap ga je veel meer ontspannen op vakantie", aldus Stijn Schaars. "Ik ben deze zomer twee keer even weg geweest, maar daarnaast heb ik veel getraind. Ik probeer weer fit te worden", doelt de middenvelder op zijn blessureleed afgelopen seizoen. Zijn aandeel in de titel was gering. In totaal speelde hij in het kampioensjaar slechts 45 minuten, verdeeld over twee invalbeurten. "Maar komend seizoen wil ik weer mijn bijdrage leveren."

Het is een kwestie van elkaar scherp houden, een trucje dat de PSV’ers aardig beheersen. Het gezamenlijke groepsgesprek van de spelers op WhatsApp beïnvloede vorig jaar al het teamgevoel in positieve zin. Ook tijdens de vakantie hadden de spelers op die manier contact met elkaar. "Ik hield me de afgelopen tijd een beetje afzijdig in de app", vertelde Schaars maandag na de training. "Ik wilde gewoon lekker vakantie houden, anders blijf je maar met dezelfde jongens in contact. De komende elf maanden spreek ik ze al genoeg."

Junkfood

Iemand die zich in de zomer niet afzijdig hield van het groepsgesprek, is Nicolas Isimat-Mirin, die vorige week definitief werd overgenomen door de Eindhovenaren. Hij plaatste een foto van junkfood, die niet in goede aarde viel bij zijn medespelers. En dat lieten ze hem weten ook. Resultaat: de Fransman hield zich in de laatste week van de vakantie afzijdig van de broodjes döner en de Franse frites met mayonaise.

Ook trainer Philip Cocu heeft een ongestoorde zomer achter de rug. "Maar dat heb ik altijd", vertelde de coach op zijn eerste persconferentie van het verse seizoen. "Ik zoek de drukte nooit op. Zelfs als ik naar Ibiza zou gaan, zou ik daar een rustig plekje zoeken. Ik werk in een drukke wereld, dus in de vakantieperiode vind ik het fijn om mij even af te sluiten van alle hectiek."

Prooi

Hij beseft dat dit voetbaljaar anders zal zijn dan het vorige. "Jarenlang zijn wij de jager geweest en nu zijn wij de prooi. Dat is ook het allereerste dat ik vanmorgen tegen de spelers heb gezegd: om weer kampioen te worden, moet je dit seizoen een stapje extra zetten."

Die doelstelling stemde tot tevredenheid bij de supporters op de Herdgang. Toch zijn er ook zorgen. Want wie gaat Memphis Depay vervangen? En vertrekken Jetro Willems en Georgino Wijnaldum nog? Volgens Cocu kan iedereen kalm blijven: "Wij gaan op zoek naar adequate vervangers."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De kampioensvakantie is voorbij
Sluiten