Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 22 mei 2015

Sneijder heeft geen behoefte aan een privé-jet

Met nog twee competitieduels te gaan heeft het Galatasaray van Wesley Sneijder drie punten voorsprong op het Fenerbahçe van Dirk Kuyt. Zondag staat de kraker tegen Besiktas op het spel. „Als we die winnen zijn we zo goed als zeker kampioen”, zegt Sneijder in Istanbul tijdens de presentatie van de Nike Hypervenom 2.

Vierde ster

In zijn eerste seizoen werd de Nederlander ook kampioen met Galatasaray. „Maar dit jaar leeft het meer. Vanaf het begin van het seizoen is de druk er. Als wij kampioen worden krijgen we de vierde ster op het shirt. Hetzelfde geldt voor Fenerbahçe. Galatasaray wil natuurlijk de eerste club zijn. Alles moet wijken voor die ster.”

Inmiddels heeft Sneijder zijn honderdste wedstrijd in het shirt van Galatasaray gepeeld. De Utrechter is uitgegroeid tot een icoon bij Cim Bom: iedereen loopt met hem weg. Zo werd hij de laatste acht keer door de fans naar voren geroepen om na de wedstrijd de üclü te leiden: een typisch Turks ritueel waarin een speler met armgebaren de fans dirigeert. „Dat zo’n vol stadion doet wat jij doet geeft écht een kick.”

Bekijk een üclü van Sneijder:

Kusjes voor Sneijder

Maar die absolute adoratie heeft ook een keerzijde. „Iedere dag schrik ik me wel twintig keer te pletter, omdat ik van achteren word aangetikt om vervolgens een telefoon voor mijn gezicht te krijgen om een foto te maken. En ze houden ervan om je aan te raken. Er wordt aan me getrokken, op me geleund, op mijn schouders geslagen en ik word zelfs gekust.”

„De passie druipt ervan af. Iedere dag word je belaagd en voel je die druk. Ik kan ermee omgaan, maar eraan wennen zal nooit gebeuren. Beangstigend is het niet, meer vermoeiend omdat je steeds maatregelen moet nemen als je de deur uitgaat.”

Geen privé-jet

Veel spelers hebben daarom bijvoorbeeld een privé-jet, omdat ze anders niet normaal van het vliegveld kunnen komen. Sneijder niet. „Dat vind ik zonde van mijn geld. Als ik ben geland, is een pet voldoende. Die trek ik over mijn ogen en dan kijk ik naar beneden. Het enige waar ik op moet letten is dat ik wel iets met lange mouwen draag, aangezien mijn tattoos erg herkenbaar zijn.”

„Soms regel ik een mannetje bij de douane die mij via een sluiproute weg krijgt als ik in Istanbul aankom. Maar als ik eerlijk ben is het ook een heel dubbel gevoel. Als je midden in de hectiek zit, wil je er zo snel mogelijk uit. Maar als het voorbij is, voel ik me ook trots. Want ze doen het uit liefde, omdat ze me goed vinden.”

Trainerswissel

Op dit moment is het mooi om speler van Galatasaray te zijn. Cim Bom heeft de titel voor het grijpen en speelt op 3 juni de bekerfinale tegen Bursaspor. Een half jaar geleden was de sfeer minder goed: Galatasaray had in november een achterstand op aartsrivalen Fenerbahçe en Besiktas, coach Cesare Prandelli werd ontslagen en oud-speler Hamza Hamzaoğlu nam het over.

Lees en bekijk ook: Sneijder: Matchfixing onzin

„Sindsdien is het gaan draaien. Hij is meer één van ons dan Prandelli was. Hamzaoğlu is ook een goed persoon. Zijn werkwijze doet me denken aan die van José Mourinho. Het zijn trainers die heel goed met spelers kunnen omgaan.”

Turkse trainer

„Prandelli gaf je het gevoel dat je mee mocht denken, zei dat’ie daar vervolgens ook iets mee zou doen, maar deed dan iets compleet anders. En het is hier natuurlijk moeilijk werken als je de taal niet beheerst. Roberto Mancini deed dat beter, die haalde Tugay Kerimoğlu erbij als assistent. Maar de staf van Prandelli was in zijn geheel Italiaans. Daarbij moest alles op zijn manier gebeuren, maar zo werkt het niet.”

Lees ook: vice-voorzitter Galatasaray huilt om Sneijder

„Het beste voor deze club is een Turkse trainer, want die weet precies hoe het werkt. In Turkije gaan de dingen compleet anders, buitenlanders hebben echt tijd nodig om zich aan te passen. Bij mij duurde het ook een paar maanden.”

Verbroken belofte

Sneijder heeft het dan niet eens zozeer over de taal, maar meer over bepaalde omgangsvormen. Zo werd Sneijder beloofd dat hij dit seizoen aanvoerder zou worden. „Maar toen ik terug kwam van het WK werd die belofte net zo makkelijk weer ingetrokken. Je moet daar doorheen prikken. Een paar jaar geleden zou ik er kwaad om zijn geworden, maar nu nam ik het voor kennisgeving aan. Het verandert namelijk ook niks. Ik ben tweede aanvoerder en ik ben altijd iemand geweest die zich verantwoordelijk voelt of het nu met band is of zonder.”

En of het nu met of onder band is: als Galatasaray straks die vierde ster op het shirt heeft, is Sneijder daar zeker verantwoordelijk voor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sneijder heeft geen behoefte aan een privé-jet
Sluiten