Sophie Moerman
Sophie Moerman Sport 29 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

FIFA-verkiezingen: wat gaat er vandaag gebeuren?

Door alle arrestaties van FIFA-officials en corruptieschandalen zou je bijna vergeten dat de Wereldvoetbalbond vandaag gewoon haar nieuwe leider kiest. Sep Blatter, die voor zijn vijfde termijn gaat, strijdt tegen de Jordanese prins Ali Bin Al-Hussein. Maar wat gaat er eigenlijk gebeuren vandaag?

Om half tien begint het officiële gedeelte. Elk van de kandidaten krijgen een kwartiertje om de 209 afgevaardigde voetballanden te vertellen waarom zij de uitgewezen persoon zijn om de FIFA uit deze roerige tijd te helpen.

Rondes

Vervolgens wordt er gestemd, in twee rondes. Het betreft een geheime stemming, er wordt dus niet bekend gemaakt welk land op welke kandidaat heeft gestemd. Als één van de twee kandidaten al in de eerste ronde twee derde van de stemmen krijgt, is de strijd al gestreden. Iets waarschijnlijker is dat het aankomt op een tweede stemronde. De winnaar heeft dan genoeg aan een meerderheid van 105 stemmen. Alle landen hebben tijdens deze verkiezingen één stem. Dat betekent dat de stem van gote voetballanden zoals Duitsland en Spanje even zwaar wegen als die van Fiji.

Lees ook: Andrew Jennings: FIFA-tuig moet gestopt worden

Blatter

Sep Blatter weet het wel: hij moet wel herkozen worden, want hij is de enige persoon die de FIFA weer op het rechte pad kan krijgen. De 79-jarige Zwitser zei zich eerder deze week wel verantwoordelijk te voelen voor alle schandalen, maar van aftreden wil hij niet weten. Hij belooft de afgevaardigden er alles aan te doen de schuldigen te straffen.

Prins

Zijn tegenstander, Ali Bin Al-Hussein, is wat minder bekend. De pas 39-jarige prins blijft in alle rumoer wat op de achtergrond, maar weet wel wat hij wilt: mensen moeten het weer over voetbal hebben, niet over de schandalen die zich bij de FIFA afspelen. Helemaal groen is Bin Ali-Hussein niet, op zijn 25e werd hij al benoemd tot voorzitter van de nationale voetbalbond van Jordanië. Blatter mag volgens hem zo snel mogelijk het veld ruimen.

Lees ook: ‘Van Praag trekt zich terug als FIFA-kandidaat’

Steun

Ondanks alle schandalen is de verwachting dat Blatter als winnaar uit de bus komt. De Zwitser is enorm populair in Azië en Afrika, volgens een schatting van de UEFA zal hij ongeveer 100 bonden achter zich krijgen. Toch heeft ook Bin Ali-Hussein nog kans: hij geniet vooral steun in Europa, en oud-kandidaten Michael van Praag en Luis Figo (die al eerder uit de race stapten) hebben zich al achter de Jordanees geschaard. Aan het eind van de congresdag zal de winnaar bekend worden gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
FIFA-verkiezingen: wat gaat er vandaag gebeuren?
Sluiten