Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 20 apr 2015 / 06:25 uur

PSV: rapport van de landskampioen 2015

PSV is landskampioen. Als team is het dus de beste van Nederland. Maar hoe zit het met de individuele waardering van de spelers die dit seizoen meer dan 10 wedstrijden hebben gespeeld? Het eindrapport van Metro:

Jeroen Zoet: 6,5

De keeper moest van Phillip Cocu tijdens de Europa League af en toe toekijken, maar speelde alles in de competitie. Kreeg lang het verwijt dat hij geen ‘onmogelijke reddingen’ maakte. Tegen FC Twente en PEC Zwolle maakte hij in ieder geval twee cruciale reddingen. Volgend jaar meer van dat soort momenten en dan is Zoet onomstreden.

Jetro Willems: 7,5

Wat een fijne trap heeft Willems. De linksback legde ook in de kampioenswedstrijd tegen Heerenveen weer een panklare voorzet op het hoofd van Luuk de Jong. Twaalf assists, de aanvallende kracht van Willems is ongeëvenaard. En verdedigend maakt hij ook stappen. Nog een jaartje blijven en dan is hij klaar voor de absolute top.

Karim Rekik: 7

Tactisch sterk, mooie stijl van spelen en ondanks zijn gebrek aan lengte fysiek sterker dan verwacht. Moet wel werken aan zijn snelheid en heeft nog moeite met het bespelen van ruimte achterin zijn rug.

Nicolas Isimat-Mirin: 7

Atletisch, fysiek, soepel en een sfeermaker in de groep. Stond zijn mannetje toen Rekik wegens een blessure aan de kant stond. PSV wil de centrale verdediger dan ook graag overnemen van AS Monaco.

Jeffrey Bruma: 7

Ziet er fysiek indrukwekkend uit. Door de fans wordt hij dan ook liefkozend ‘kast’ genoemd. Net zoals Rekik heeft hij moeite met ruimte achterin zijn rug. Maakt nog wel veel dezelfde fouten. Ook zijn lange trap moet beter.

Joshua Brenet: 5,5

Tegen PEC Zwolle scoorde hij misschien wel het mooiste doelpunt van dit seizoen, maar dit verbloemt niet het feit dat hij voor PSV tekort komt. In ieder geval voor het niveau waar de Eindhovense ploeg naartoe wil.

Santiago Arias: 7

Was met een opmars bezig, maar toen gooide een blessure roet in het eten. Kende opvallend genoeg in het desastreuze vorige seizoen een goede periode toen hij Bryan Ruiz voor zich had staan. Heeft dus potentie volgens Marcel Brands die het contract van de Colombiaan onlangs verlengde.

Adam Maher: 7,5

Heeft eindelijk vrede met zijn veranderde, meer defensieve rol op het middenveld. Had desondanks wel moeite om die rol in het begin van het seizoen goed in te vullen. In de laatste weken is Maher uitgegroeid tot het cement van de ploeg. Laconiek balverlies komt steeds minder vaak voor.

Jorrit Hendrix: 7

Leek in de eerste seizoenshelft uit te groeien tot basisspeler. Met de speler uit eigen jeugd was het middenveld beter in balans, maar toen kreeg Hendrix in de winterstop een vervelende blessure aan de buikwand waaraan hij hoogstwaarschijnlijk binnenkort geopereerd wordt.

Andres Guardado: 9

Gepokt en gemazeld in het internationale profvoetbal. Kwam na enige vertraging eindelijk bij PSV terecht en bleek het ontbrekende puzzelstukje. Waar Ajax via Niki Zimling ervaring probeerde binnen te halen, koos PSV voor kwaliteit. En dat heeft zich uitbetaald.

Georginio Wijnaldum: 9

Gaf samen met Memphis een uiterst belangrijk signaal af door te blijven. Geloofde in het kampioenschap en injecteerde de ploeg met hetzelfde geloof. Treedt corrigerend op en heeft oog voor zijn omgeving. Een aanvoerder in de ware zin van het woord.

Oscar Hiljemark: 6

Is terug gekomen van een zware operatie aan zijn heupen en lijkt moeite te hebben om aan te klampen bij het niveau van de ploeg dat omhoog is gegaan.

Florian Jozefzoon: 6

Door de blessure van Memphis kwam Jozefzoon toch nog tot een respectabel aantal wedstrijden. De aanvaller raakte echter ernstig geblesseerd aan zijn knie. Nuttige speler voor de breedte.

Luciano Narsingh: 6

De Luciano Narsingh van Heerenveen hebben ze in Eindhoven nog niet gezien. De rechtsbuiten doet er sinds zijn knieblessure lang over om weer op niveau te komen, maar de laatste weken zijn er tekenen van herstel te bespeuren.

Jürgen Locadia: 5,5

Als spits komt hij tekort voor PSV, dus werd hij ‘misbruikt’ als vleugelaanvaller. Dat is niet echt zijn positie. Komt net zoals Brenet tekort voor het niveau dat PSV nastreeft.

Memphis Depay: 8,5

Jong, rebels, doelgericht en met afstand PSV’s gevaarlijkste speler. Hij vertrekt zeker naar het buitenland. Het is te hopen voor Memphis dat hij – net zoals Robin van Persie, die destijds koos voor Arsenal – kiest voor een club die geduld met hem heeft en die sterspelers in huis heeft van wie Memphis wil leren.

Luuk de Jong: 8,5

De kapstok van PSV. Werkt gigantisch hard voor de ploeg en scoort veel en belangrijke doelpunten. Heeft een gigantische klik met Wijnaldum. In en buiten het veld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
PSV: rapport van de landskampioen 2015
Sluiten