Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 22 apr 2015 / 09:49 uur

Philips wilde in 2011 al stoppen met PSV

Dat Philips na 34 jaar stopt als shirtsponsor van PSV komt hard aan bij de fans van de Eindhovense club, maar het bedrijf wilde in 2011 al van het shirt af. Frans van Houten, de grote baas bij Philips, zei toen namelijk al dat ‘we de relatie opnieuw moeten bekijken’.

Innovatie

In een interview met Metro in 2011 ging de topman wat verder in op de koerswijziging. Hij kreeg toen onder meer de stelling ‘Philips zou zich veel beter en eenvoudiger onder consumenten positioneren als het meer geld in voetbalclub PSV zou steken’ voorgelegd, waarop hij het volgende antwoordde: „Begrijp mij niet verkeerd: wij zijn supporter van PSV. Maar de consument van de 21e eeuw bereiken wij ook via internet. We zijn zeer actief online en in digitale gemeenschappen. Met sponsoring ontwikkel je geen dialoog over de innovatie die wij graag naar de markt willen brengen.”

Hier het volledige interview met Frans van Houten

Zwaar weer

PSV kwam toen echter in zwaar weer, zowel financieel als sportief en moest onder meer bij de gemeente aankloppen die vervolgens de grond onder het stadion en het trainingscomplex kocht. Met die beruchte deal was maar liefst 48 miljoen euro gemoeid.

„Philips is toen ook loyaal gebleven, maar het bedrijf is sindsdien erg veranderd”, aldus sportmarketeer Bob van Oosterhout van Triple Double. „PSV zit nu in rustig vaarwater en is weer een gezonde club. Het is dus logisch dat er nu naar een nieuwe invulling wordt gekeken.”

Lees ook: PSV-fans reageren geëmotioneerd op besluit Philips

Beste co-sponsor van Nederland

Van Oosterhout denkt dat er voor zowel Philips als PSV een ‘win-win-situatie’ ontstaat. „Het is moeilijker om een goede co-sponsor te vinden dan een hoofdsponsor. PSV heeft nu met Philips de beste co-sponsor van Nederland. Philips blijft een substantieel bedrag in de club steken. Een nieuwe hoofdsponsor zal net zo veel of meer moeten betalen dan Philips heeft gedaan. En die mogelijkheden zijn er. Denk maar aan de mogelijkheden in de regio of aan gokkantoren. Die markt komt ook vrij.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Philips wilde in 2011 al stoppen met PSV
Sluiten