Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 12 apr 2015 / 11:45 uur

Klaassen snel volwassen dankzij ‘verloren’ seizoen

Ajax gunde PSV een echte kampioenswedstrijd en won zaterdag bij Heracles (0-2), maar wat snakt deze ploeg naar het einde van dit seizoen.

Afgelopen seizoen werd Ajax kampioen tegen Heracles Almelo en was het groot feest in het Polman Stadion, maar zaterdagavond was de uitgangspositie ietsje anders voor de ploeg van trainer Frank de Boer. Bij een nederlaag tegen de Heraclieden zou de landstitel naar PSV gaan.

„Daar zijn wij niet echt mee bezig geweest”, reageert Davy Klaassen na afloop. „Wij zijn bezig de tweede plaats veilig te stellen en daarom moesten we hier winnen. Natuurlijk wilden we PSV niet kampioen maken, maar ik had alle vertrouwen dat we zouden gaan winnen.”

Lees ook: FC Utrecht in de maag met antisemitische spreekkoren

Waar dat vertrouwen precies op gebaseerd is werd niet duidelijk, want Ajax speelt al weken ver onder de maat. Ook zaterdag was het weer slordig, onaantrekkelijk, saai en Ajax-onwaardig. „Het is lastig tegen teams die met z’n allen op eigen helft gaan staan, maar het moet natuurlijk wel beter”, weet Klaassen.

„Het is moeilijk aan te geven waarom het niet loopt, al moet je niet vergeten dat veel jongens in hun eerste seizoen zitten. Het is heel lastig om in een eerste seizoen bij Ajax meteen heel constant te spelen. Als team zijn we bovendien niet echt in vorm momenteel.”

Mislukt seizoen

En dus koestert Ajax de tweede plek maar, het hoogst haalbare in dit mislukte seizoen. „Als we de tweede plaats nu nog weggeven zou dat schandalig zijn. Natuurlijk voelt het als een verloren seizoen als we blij moeten zijn met de tweede plaats. Als Ajax speel je altijd voor het kampioenschap en met een tweede plek hoor je niet blij te zijn.”

De onrust die ontstaan is binnen de club, binnen het technisch hart, werkt volgens Klaassen niet door op de spelersgroep. „Wij merken niets van die onrust. Ik lees wel eens wat, maar ik lees wel vaker iets en niet altijd alles is waar. Dus het is voor mij moeilijk om er een beeld van te krijgen. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat er aan de hand is. Dat is volgens mij ook maar beter.”

Het lijkt erop dat alleen Johan Cruijff het technisch hart nog kan reanimeren, dus het wachten is op het moment dat de Verlosser van zijn Catalaanse berg afdaalt richting zijn volgelingen in Amsterdam. „Nee, ik heb geen afspraak staan met Johan”, lacht Klaassen. „Ik heb wel eens met hem gesproken. Maar het is logisch dat dit soort dingen gebeuren. Zo gaat dat bij Ajax, hier wordt het hoogste geëist.”

Leider

Cruijff verklaarde eerder in zijn TELESPORT-column dat het mislopen van de titel juist positief kan uitpakken voor Ajax, omdat dan de problemen niet verbloemd worden door een hoofdprijs. Ook Klaassen ziet de voordelen van dit ‘verloren’ voetbaljaar.

„Dit seizoen is heel leerzaam voor mij geweest. Qua resultaat is het minder, maar ik ben zeker meer een leider geworden. Het is meer nodig om op te staan als het slecht gaat, dus gebeurde dat dit seizoen vaker. Ik ben in mijn tweede seizoen één van de ‘ervaren’ jongens. Dus ik voelde wel dat ik mijn mond zo nu en dan moest opendoen. Ook in de kleedkamer. Bij Ajax moet je snel volwassen worden. Dat vind ik wel lekker eigenlijk. Je wordt sneller hard.”

Reageer op artikel:
Klaassen snel volwassen dankzij ‘verloren’ seizoen
Sluiten