Lentin Goodijk
Lentin Goodijk Sport 8 apr 2015 / 15:33 uur

Eredivisieseizoen gaat uit als een nachtkaars

Met nog vijf wedstrijden te gaan zijn de meeste grote beslissingen in de eredivisie al gevallen. Het seizoen dreigt als een nachtkaars uit te gaan.

PSV wordt kampioen, Ajax eindigt als tweede op de ranglijst, Feyenoord wordt derde en Dordrecht degradeert. Dat zijn de conclusies die we, als er geen heel gekke dingen gebeuren in de eredivisie, vijf speelronden voor het einde kunnen trekken. „Een onwaarschijnlijke situatie”, vindt Langs de Lijn-presentator Hugo Borst. „De tickets voor de play-offs voor Europa League zijn ook al vergeven. Eigenlijk is het alleen onderin nog spannend. Go Ahead Eagles, NAC, Heracles en Excelsior vechten daar om handhaving. Dat is voor mij als Sparta-supporter nog wel interessant om te volgen.”

Op twee na snelste kampioen

De laatste jaren was het in de eredivisie juist wel erg spannend aan het einde van het seizoen. Zo degradeerde Roda JC vorig jaar op de slotdag omdat NEC gelijkspeelde in de ArenA. Datzelfde stadion vormde in 2011 het decor voor de kampioenswedstrijd tussen Ajax en Twente op de slotdag. In 2007 maakten zelfs drie clubs de laatste speelronde nog kans op de titel. Dit jaar hoeven we dus niet op dat soort taferelen te rekenen. Als PSV vrijdag wint van Zwolle en Ajax verliest van Heracles dan behalen de Eindhovenaren het op twee na snelste kampioenschap ooit.

Druk

„Ik heb echt zelden meegemaakt dat het verschil tussen de nummers één en twee (tien punten), de nummers twee en drie (zes punten) én de nummers drie en vier (zeven punten) zo groot is”, aldus Borst. Dat de meeste clubs nergens meer om spelen hoeft volgens hem echter niet alleen maar negatief te zijn: „Je merkt toch dat een hoop spelers in de eredivisie moeite hebben met de druk. Zij krijgen nu de mogelijkheid om iets meer vrijuit te spelen.” Leo Beenhakker is het daar niet mee eens: „Als speler voel je altijd druk. De spelers in de eredivisie zijn echt niet minder gemotiveerd de komende wedstrijden. Ze spelen voor het publiek en willen altijd winnen.”

Lees ook: Nog even genieten van Gini en Memphis

De laatste vijf speelronden staat er geen enkele wedstrijd tussen de ploegen uit de top vier meer op het programma. Toch denkt Beenhakker niet dat er minder belangstelling van supporters zal zijn: „Minder toeschouwers misschien, maar echte supporters maakt het niet uit of hun club tegen PSV of Dordrecht speelt, die komen gewoon om hun club te steunen.”

Knotsgek en spannend

Borst vindt het gebrek aan spanning wel een probleem voor de eredivisie. „We moeten het in Nederland niet van het niveau hebben. Het is hier knotsgek en spannend. Als dat tweede gedeelte dan wegvalt, houd je weinig over. De komende periode zal vooral een platform zijn voor veel spelers om zich in de kijker te spelen voor een nieuw contract of een transfer. Het risico dat je daarmee loopt is dat ze voor zichzelf gaan spelen in plaats van in het teambelang.”

De play-offs voor de Europa League, die in mei plaatsvinden, zouden kunnen zorgen voor een sensationeel slot van het voetbalseizoen. „Maar als je die play-offs wint, moet je bovendien nog een aantal voorronden door zien te komen om echt de Europa League bereiken. Dat is gewoon lastig en daarom is er niet zo veel belangstelling voor. Het seizoen gaat zo een beetje als een nachtkaars uit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eredivisieseizoen gaat uit als een nachtkaars
Sluiten