Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 23 mrt 2015 / 15:31 uur

Voetbalbobo’s door het lint: hoeren, apen en homo’s

Voorzitter Josep Bartomeu van FC Barcelona en zijn voorganger Sandro Rosell hangt een gevangenisstraf boven het hoofd in de fraudezaak rond de transfer van de Braziliaanse voetballer Neymar. Laakbare voetbalbobo’s dus, maar er zijn ergere exemplaren.

Lees ook: Oud-voorzitters Barça mogelijk lang de cel in

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi is misschien wel één van de bekendste voetbalbobo’s van de wereld. De Italiaan stak midden jaren tachtig miljoenen in AC Milan en zorgde er onder meer voor dat Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard naar Milaan kwamen. De roemruchte club kende gloriejaren en AC Milan was voor Berlusconi een mooi opstapje richting een loopbaan in de politiek.

‘Onneukbare dikke kont’

De mediamagnaat was drie keer premier van zijn land en haalde vaak het nieuws door controversiële uitspraken. Zo zijn er telefoongesprekken uitgelekt waarin Berlusconi de Duitse bondskanselier Merkel in vulgaire termen beledigde: ze zou een ‘onneukbare dikke kont’ hebben. Dit in tegenstelling tot een agente blijkbaar.

Deze opmerking en het feit dat Berlusconi Merkel schoffeerde door haar te laten wachten bij een vergadering leidde tot dit hilarische filmpje:

‘Ruby’

Berlusconi werd de afgelopen jaren veroordeeld voor meineed, omkoping en fraude. Maar ‘Ruby-gate’ sprong het meest in het oog. Eind 2010 kwam aan het licht dat Berlusconi een ambtenaar had gebeld om een 17-jarige Marokkaans meisje dat van diefstal werd beschuldigd vrij te laten. Het ging om Karima El-Mahroug (bijgenaamd ‘Ruby Rubacuori’, Ruby de Hartensteelster).

Volgens Berlusconi moest ze vrijgelaten worden omdat ze de kleindochter van de Egyptische ex-president Mubarak zou zijn, dit bleek een leugen. Zij woonde zijn seksfeesten bij. Berlusconi werd zodoende beschuldigd van ‘aanzetten tot minderjarige prostitutie’.

Jesús Gil y Gil

Jesús Gil y Gil is in zijn leven voor meer dan 80 juridische kwesties aangeklaagd. Hij is veroordeeld tot gevangenisstraffen in 1971, 2000 en 2002. In het laatste geval werd hem verweten tijdens zijn burgemeesterschap van Marbella 26 miljoen euro te hebben achtergehouden. Met een afkoopsom van 700.000 euro kocht hij zichzelf echter weer vrij na een week. Dat hij een discutabel karakter heeft wordt duidelijk gedurende zijn carrière als voorzitter van Atlético Madrid.

Gil y Gyl laat in ieder geval duidelijk merken dat hij een ‘foute’ man is:

Oliebollenmachine

Rondom de wedstrijden tegen Ajax in de kwartfinale van de Champions League het seizoen 1996/97 maakt hij racistische opmerkingen over de zwarte spelers van de Amsterdamse club door te zeggen: "het lijkt hier de Kongo wel, de zwartjes groeien als paddenstoelen uit de grond" en "hebben ze hier een oliebollenmachine die zwartjes maakt?".

Rake klap

Een ander bekend beeld zijn de opnames van de Spaanse televisiezender Antena 3 in 1995. Gil heeft een ordinaire scheldpartij met bestuurslid Fidalgo van Compostela en verkoopt een rechtse hoek aan voorzitter Caneda van dezelfde voetbalclub.

De rechtse hoek is hier te zien:

Gigi Becali

Geweld, ontvoering, racisme, beledigingen, illegale handel, Gigi Becali is geen lieverdje. De eigenaar van de Roemeense club Steaua Boekarest zat van 2009 tot en met 2012 in het Europese Parlement en werd in 2013 nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar wegens illegale landhandel.

Gevangenisstraf

Het is niet zijn enige gevangenisstraf. In 2009 wordt hij gearresteerd voor de ontvoering van drie personen omdat hij vermoedde dat ze betrokken waren bij het ​​stelen van zijn auto. Maar na twee weken was Gigi alweer vrij.

Bizarre campagne

Becali voerde ooit een bizarre campagne om ‘alle homoseksuelen af te maken in Roemenië’, mensen met een donkere huiskleur noemt hij steevast ‘apen’ en vrouwen hebben na de bevalling geen waarde meer en zijn ‘hoeren’.

Debiel

Becali is als voorzitter van Steaua Boekarest zeer controversieel. Zo vond Becali dat bondsvoorzitter Dumitru Dragomir maar eens ‘geslagen moet worden’ omdat hij minderwaardig had gesproken over Steaua Boekarest tijdens besprekingen over een nieuwe tv-deal. Becali noemde Dragomir ‘een debiel’. De bondsvoorzitter reageerde door te zeggen dat Becali een zwerver is. Daarna ging het duo op de vuist.

Ook reporters zijn niet veilig voor ‘Gigi’:

Reageer op artikel:
Voetbalbobo’s door het lint: hoeren, apen en homo’s
Sluiten