Johan van Boven
Johan van Boven Sport 17 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Hoe deden de zes voorgangers van Advocaat het?

Dick Advocaat, de kersverse manager van Sunderland, is de zevende Nederlandse trainer die aan de slag gaat in de Premier League. Hoe deden de andere zes het in de populairste competitie ter wereld?

Lees ook: Dikke bonus van 7 ton lonkt voor Advocaat

Ruud Gullit

Het is nu niet meer voor te stellen, maar toen Ruud Gullit in 1996 werd benoemd tot trainer van Chelsea bleef hij ook als speler actief voor de Londenaren. De player/manager won in 1997 de FA Cup, waardoor hij nóg populairder werd in Engeland. Gek genoeg werd hij een seizoen later op straat gezet. Newcastle United bood hem een nieuwe kans en in zijn eerste seizoen haalde Gullit wederom de finale van de FA Cup. Een jaar later kreeg hij het echter aan de stok met captain Robert Lee en publiekslieveling Alan Shearer. Na vijf wedstrijden moest de Nederlandse trainer het veld ruimen.

Martin Jol

Martin Jol waande zich bij Tottenham Hotspur in de voetbalhemel. In de seizoenen 2005/2006 en 2006/2007 leidt hij de club naar Europees voetbal, dankzij de vijfde plaats in de Premier League. Maar zodra de resultaten in zijn derde jaar iets minder werden, werd Jol ontslagen. Na contracten bij Hamburger SV en Ajax, ging de Hagenaar in 2011 opnieuw aan de slag in Engeland. Bij Fulham speelde zich hetzelfde verhaal af als bij Spurs: twee seizoenen prima presteren en daarna weer ontslagen worden.

Guus Hiddink

De laatste prijs die Guus Hiddink won, was de FA Cup met Chelsea. Terwijl hij bondscoach van Rusland was, werd hij bij The Blues aangesteld als interim-manager nadat Felipe Scolari buiten de deur was gezet. De Nederlandse wonderdokter kreeg Chelsea terug op de rails: 11 competitiezeges in 13 wedstrijden. Belangrijker nog: Guus veroverde de FA Cup.

René Meulensteen

Toen Martin Jol werd ontslagen bij Fulham, werd zijn assistent René Meulensteen naar voren geschoven als zijn opvolger. Maar uiteindelijk werd hij toch aan de kant geschoven en vervangen door Felix Magath.

Ronald Koeman

De fans van Southampton wisten niet wat ze meemaakten, toen ze hun club terugvonden op de tweede plaats van de Premier League. Trainer Ronald Koeman werd direct op handen gedragen. Ook nu ’The Saints’ zesde staan, is de oefenmeester ongekend populair bij zijn nieuwe club.

Louis van Gaal

Dat kan niet gezegd worden van Louis van Gaal. Fans en analisten vallen wekelijks over hem heen, vanwege de speelstijl (long ball) en de tegenvallende resultaten. Al ruim voor het eind van het seizoen heeft United geen kans meer op een prijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoe deden de zes voorgangers van Advocaat het?
Sluiten