Johan van Boven
Johan van Boven Sport 22 mrt 2015

Heel Feyenoord trots op goudhaantje Anass Achahbar

Rick Karsdorp kon de eerste topper uit zijn loopbaan als profvoetballer niet uitspelen. Toen hij zondagmiddag in de Kuip met kramp naar de kant ging, trof hij in de dug-out Anass Achahbar aan. De spits van Feyenoord was twintig minuten eerder al naar de kant gehaald, nadat hij met twee schitterende doelpunten meer dan waardevol was geweest voor de ploeg van Fred Rutten.

Lees ook: Achahbar knalt Feyenoord naar zege op PSV

Bij het tweede doelpunt nam Achahbar de bal eerst op zijn borst aan om ‘m vervolgens in de verre hoek voorbij Jeroen Zoet te knallen. Zijn eerste was nóg fraaier. Na een lange bal van Karsdorp had de centrumspits een vallende omhaal in huis die Zoet ook het nakijken gaf.

Bedankje

„Toen ik was gewisseld, vroeg Anass of ik verantwoordelijk was voor de assist bij de 1-0. Ik zei ‘ja’ en kreeg een knuffel van hem als bedankje”, aldus Karsdorp na de 2-1 zege op de Eindhovenaren. „Een voorzet van mij is nog nooit zo mooi door iemand binnengeschoten, haha. Met een assist en een overwinning kan ik moeilijk ontevreden zijn over mijn eerste échte topwedstrijd in het eerste van Feyenoord. Al baal ik natuurlijk wel dat mijn directe tegenstander Memphis Depay nog scoorde.”

Karsdorp en Achahbar speelden in de jeugdopleiding ook al veel samen. De rechtsback van de Rotterdammers zag in het verleden dat een aantal trainers het moeilijk vond om met zijn ploeggenoot te werken. „Maar ik ken Anass heel goed en hij is absoluut geen lastige jongen. Ook wordt vaak gezegd dat hij te klein is om in de punt van de aanval te spelen. Maar hij is ongelooflijk balvast, heeft een goede trap, kan afmaken met zijn rug naar het doel én met zijn gezicht naar het doel. Eigenlijk heeft hij alles in huis wat een goede spits nodig heeft. Maar ja, sommige trainers hebben nu eenmaal moeite met hem. Waar dat precies aan ligt, weet ik ook niet.”

Moeilijke momenten

Dan de held van de middag zelf. Achahbar werd van microfoon naar microfoon gesleept, moest ook nog komen opdraven bij de sponsors van Feyenoord en daarna stond er een legertje selfiejagers op hem te wachten. Hij onderging het allemaal uiterst rustig. Maar na zijn eerste doelpunt vlogen de emoties hem door het hoofd. „De afgelopen drie jaar schoten door mijn hoofd. Op een gegeven moment zat ik zelfs bij het tweede op de tribune, nadat ik in de basis bij het eerste had gestaan. Dat kun je gerust moeilijke momenten noemen.”

Achahbar werd vorig seizoen nog verhuurd aan Arminia Bielefeld, waar hij ook niet altijd op speeltijd kon rekenen. En gisteren besliste hij eigenvoetig de topper tegen PSV. Het kan snel gaan als een trainer wél vertrouwen in hem heeft. En zijn directe omgeving.

Koelbloedig

„Ik sprak voor de wedstrijd met mijn broertje en een vriend van mij en zij zeiden dat ik zou gaan scoren. Misschien moet ik vaker naar hen luisteren. Als spits van Feyenoord krijg je altijd mogelijkheden als je geduld hebt. En dan koelbloedig blijven en die bal erin knallen. Voorheen heb ik alleen nooit de kans gekregen om mezelf te bewijzen. Dan word je gemakkelijk afgeschreven als voetballer. Maar deze trainer heeft altijd in mij geloofd.”

Die laatste zin sprak hij een week eerder na zijn winnende treffer tegen FC Dordrecht ook al uit. Zo heeft Achahbar met twee optredens voor zes belangrijke punten gezorgd om weg te blijven van de vierde plaats, die deelname aan de play-offs inhoudt.

Zweven

„Hij heeft het zelf afgedwongen”, aldus een trotse Rutten. „Vanaf de eerste dag na de winterstop heeft hij op de deur geklopt, nu is hij twee keer beslissend voor ons geweest. Hij zal ongetwijfeld nog een paar dagen blijven zweven, maar ik zal er persoonlijk dat dat in aanloop naar de wedstrijd tegen AZ weer weg is.”

Dat wordt een zeer belangrijk duel voor Feyenoord om de aanval op de derde plaats af te slaan. En het moet wel heel gek lopen, wil goudhaantje Achahbar dan niet in de basis starten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Heel Feyenoord trots op goudhaantje Anass Achahbar
Sluiten