Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 11 mrt 2015 / 09:33 uur

Björn Kuipers op een zijspoor in eredivisie

De return tussen Chelsea en Paris Saint-Germain (1-1) in de achtste finales van de Champions League van woensdag wordt geleid door Björn Kuipers. Een mooi affiche en dat kan de man uit Oldenzaal wel weer eens gebruiken.

Tandenknarsend

In de eredivisie gaan de mooiste potjes namelijk aan zijn neus voorbij. Kuipers floot op 17 december 2014 nog de kraker tussen PSV en Feyenoord (4-3), maar zag daarna tandenknarsend toe hoe collega’s als Serdar Gözübüyük, Danny Makkelie en Pol van Boekel de topaffiches kregen toegewezen.

Zo leidde Makkelie op 1 maart PSV-Ajax, terwijl Kuipers bij FC Utrecht-Feyenoord de honneurs waarnam. In het weekend van 15 februari stonden Ajax-FC Twente en AZ-PSV gepland, maar kreeg Kuipers de Friese derby Cambuur-Heerenveen toegewezen. Op 17 januari floot Kuipers Willem II-Go Ahead Eagles, terwijl in dat weekend ook Vitesse-PSV en Feyenoord-FC Twente werden gespeeld.

Paradepaardje

„Het viel mij ook al op dat de topwedstrijden niet meer naar Kuipers gaan”, aldus oud-toparbiter Mario van der Ende. „Hij is jarenlang door de KNVB geëxploiteerd als paradepaardje van het arbiterkorps. Als je vindt dat Kuipers de beste scheidsrechter is die we hebben, moet je hem ook de toppers geven. Daarnaast ben ik niet bepaald onder de indruk van wat er achter Kuipers zit. Het optreden van Makkelie tijdens PSV-Ajax vond ik namelijk niet sterk.”

Van der Ende vindt echter ook dat Kuipers niet al te gelukkig floot tijdens PSV-Feyenoord. „Maar je zou wel iets meer krediet verwachten.” Dick Jol, een ander voormalige toparbiter, vindt de gang van zaken eveneens opmerkelijk. Maar net zoals Van der Ende heeft hij wel wat aan te merken op Kuipers. „Hij zag tijdens PSV-Feyenoord een overtreding van Luuk de Jong over het hoofd. Die trok even aan de broek van Terence Kongolo voordat hij de 1-1 maakte en De Jong maakte ook nog eens een doelpunt in buitenspelpositie. Daarbij vergat Kuipers tijdens Ajax-PSV Karim Rekik rood te geven en Kolbeinn Sigthorsson een strafschop te geven.”

Brief aan Asscher

Toch speelt er volgens het duo nog wat anders. Van der Ende en Jol sluiten niet uit dat Kuipers gestraft wordt door de KNVB. In januari schreef het arbiterkorps namelijk een brief aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, omdat de arbiters zich in de maling genomen voelen door hun eigen BSBV. De belangenorganisatie zou onder een hoedje spelen met de KNVB. Ook Kuipers was, tot woede van zijn superieuren in Zeist, een van de ondertekenaars.

Hij veroordeelde het een-tweetje dat bestuurslid Wout Schaap van de BSBV met de KNVB wilde maken door – zonder ruggespraak – in een nieuwe cao de contracten voor onbepaalde tijd van de arbiters in te ruilen voor contracten voor bepaalde tijd. Daarmee zou de weg vrij zijn om profscheidsrechters zonder problemen aan de kant te zetten.

Oorlog

„Het is oorlog tussen de scheidsrechters en de KNVB”, zegt Jol. „En ik weet uit ervaring dat de bond zich rancuneus kan opstellen. Kuipers is ‘koudgesteld’ en dat kan nog wel even duren.”

„De KNVB en de scheidsrechters zijn druk bezig met een nieuwe cao en dat loopt op zijn zachtst gezegd nogal stroef”, weet ook Van der Ende. „En Kuipers is nauw betrokken bij de onderhandelingen. Hij schroomt niet om op de voorgrond te treden en op te komen voor de belangen van hem en zijn collega’s. Mogelijk had de bond meer loyaliteit van Kuipers verwacht, gezien de tijd en moeite die ze in hem hebben gestoken. Waar Erik Braamhaar en Pieter Vink meteen voor de leeuwen zijn gegooid, is Kuipers in de luwte klaargestoomd.”

Doorontwikkeling andere arbiters

Dick van Egmond is sinds 1 augustus 2010 werkzaam voor de KNVB als coördinator van de afdeling scheidsrechterszaken betaald voetbal en is onder meer verantwoordelijk voor de scheidsrechtersaanstellingen. Hij wil niet persoonlijk reageren en schuift het vraagstuk door naar woordvoerder Koen Adriaanse die ten stelligste ontkent dat Kuipers gestraft wordt: „Dat Kuipers de zogenoemde topaffiches niet heeft gekregen heeft niks te maken met mindere prestaties of met de cao-problematiek. Wij hebben zeven internationale arbiters die zich ook moeten doorontwikkelen. Kuipers heeft na de winterstop in onze ogen overigens genoeg mooie aanstellingen gekregen. Cambuur-Heerenveen en FC Utrecht-Feyenoord zijn mooie affiches.”

Kuipers zelf wenste geen commentaar te geven. „Ik bereid me voor op een heel belangrijke wedstrijd en ga hier nu niks over zeggen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Björn Kuipers op een zijspoor in eredivisie
Sluiten