Johan van Boven
Johan van Boven Sport 24 mrt 2015 / 15:45 uur

Bas Dost dacht aan stoppen met voetbal

Het had weinig gescheeld of Bas Dost was gestopt met voetballen. De spits wist op tijd de schaduwkanten van zijn sport te relativeren.

Aan de rand van het trainingsveld in Katwijk is duidelijk te zien wanneer Bas Dost zich ergert aan de vragenstellers die voor zijn neus staan. Wéér de vraag of hij verwacht zaterdag in de basis te staan tegen Turkije. Wéér de vraag hoe het komt dat hij ’al weken’ niet meer heeft gescoord. De aanvaller van VfL Wolfsburg kijkt weg en spant zijn kaakspieren aan. Toch blijft hij vriendelijk antwoord geven.

Lees ook: Bas Dost is een rapper

Clichégesprekjes en voorspelbare verhalen zijn voor hem voorbeelden van mindere kanten van het voetbal. En niet alleen als er negatief over hem wordt geschreven. De lovende artikelen en reportages naar aanleiding van zijn vele doelpunten bij zijn Duitse club vindt hij ook maar niks. „Die hele bombarie is kortzichtig. Als ik twee of drie wedstrijden even niet scoor, ben ik weer een flapdrol. Ik heb daar helemaal niets mee.”

Rustiger

Dost geeft duidelijk aan hoe hij er over denkt, maar ook dat hij er geen moment van wakker ligt. In de loop der jaren heeft hij geleerd zich ervan af te sluiten. „Ik ben een stuk rustiger geworden. In mijn periode bij sc Heerenveen kon ik flink doordraaien als het even niet liep. Daar had ik niet alleen mezelf mee, maar ook mijn ploeggenoten. Op een gegeven moment ben ik daaraan gaan werken. Nu maak ik me niet meer zo druk, joh.”

Lees ook: Volgens Guus Hiddink kan Bas Dost oorlog maken

Terwijl er volgens hem genoeg aanleiding is om zich wél te storen. „Er gebeuren veel dingen die niet leuk zijn, ervaringen die je niet wilt meemaken. Bijvoorbeeld als je niet aan spelen toekomt omdat de concurrentiestrijd niet eerlijk verloopt. Als je je daar voortdurend druk om maakt, word je helemaal gek in de kop. Vroeger liep ik scheldend door de woonkamer, nu probeer ik mezelf terug te trekken als het even wat minder gaat. Dan schuif ik die voetbalwereld even helemaal aan de kant. Dan richt ik me op de dingen die wel goed gaan. Dat zijn er heel veel. Mijn vriendin en familie zijn gezond, er valt weinig te klagen. Het is voor mij fijn om de voetbalwereld zo nu en dan goed te relativeren.”

Stoppen

„Bepaalde dingen komen steeds terug. Dat je denkt: wat gebeurt hier in vredesnaam? Juist dan moet je de knop om kunnen zetten. Dat kun je niet van de ene op de andere dag. Ik ben daar lange tijd mee bezig geweest en nu geeft het me een lekker gevoel. In mijn eerste jaar bij Heerenveen kon ik negatieve zaken totaal niet van me afzetten. Ik dacht er toen zelfs aan om te stoppen met voetballen. Gelukkig heb ik dat toen niet gedaan, want vaak zijn er ook momenten die wél prettig zijn om mee te maken. Neem de afgelopen periode waarin ik heel veel scoorde. Dat zou ik zéker niet willen missen.”

Vanwege de vele wedstrijden die hij speelt, heeft Dost weinig tijd om er uitgebreid van te genieten. Wat dat betreft kijkt hij stiekem uit naar het eind van dit seizoen. „Tijdens de afgelopen zomervakantie werd ik geopereerd, dus toen ben ik niet weggeweest. Tijdens de volgende zomerstop ga ik richting de zon. Niet om alleen op mijn luie reet te zitten, maar ook om mooie dingen te gaan bekijken en na te denken over wat er allemaal is gebeurd. Of ik een bal meeneem op vakantie? Zéker niet! Maar zover is het nog niet, eerst nog een paar wedstrijdjes spelen.”

Debutant

Wie weet tegen Turkije of Spanje als debutant van het Nederlands elftal. Er volgt weer een typisch Dost-antwoord als de EK-kwalificatiewedstrijd en het oefenduel ter sprake komen. „Ik heb me daar totaal nog niet mee beziggehouden. Ik probeerde vandaag vooral te genieten van de training. En dat is gelukt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bas Dost dacht aan stoppen met voetbal
Sluiten