Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 9 feb 2015

Wawrinka was voor even Federer voorbij

Altijd speelde hij tweede viool achter Roger Federer. Naar eigen zeggen voelde Stanislas Wawrinka zich daar wel prettig bij. Samen pakten ze goud op de Spelen van 2008. En in zijn eentje raakte Wawrinka af en toe ‘verzeild’ in een kwartfinale of zelfs een halve finale van een grand slam; stadia waar voor Federer normaal gesproken het toernooi begint.

Rolverdeling

De rolverdeling was duidelijk. Tot vorig jaar. Wawrinka won de Australian Open en stond tijdelijk boven Federer op de wereldranglijst. „Ik loop ruim tien jaar mee en weet ondertussen wel hoe het werkt”, aldus de 29-jarige Wawrinka die deze week in Rotterdam meedoet aan het 42e ABN AMRO World Tennis Tournament. „Maar het winnen van een grand slam deed meer met me dan verwacht.”

Na Melbourne volgden in de toernooien daarop een snelle uitschakeling. „Het leek wel of ik me niet meer kon concentreren. Als ik achter stond dan dacht ik ‘het is ok, ik heb een grand slam gewonnen’. Ik was een beetje de weg kwijt, wist niet waar ik naartoe wilde.”

Naam

En dan zijn naam. Heette de Zwitser tien jaar lang in de mediagids van spelersvakbond ATP nog gewoon Stanislas, in de onlangs uitgegeven editie staat ‘Stan’ Wawrinka. „Mij maakt het niet zoveel uit, ik werd al vaak zo genoemd. Maar als je titels wint wordt er meer over je gepraat en krijg je bijnamen. Stan is korter en makkelijker voor de mensen.”

In de tweede helft van 2014 herpakte Wawrinka zich. Zo won ‘Stan the Man’ of ‘Stanimal’ in Monte Carlo door Federer te verslaan en mét Federer bezorgde hij Zwitserland voor het eerst in de historie de Davis Cup. In de aanloop naar de finale tegen Frankrijk werd duidelijk dat er wat veranderd was. De ‘vrienden’ putten elkaar enkele dagen voor de eindstrijd uit in de halve finale van de World Tour Finals in Londen.

Crybaby

Federer won, maar moest de finale tegen Novak Djokovic afzeggen omdat hij last had van zijn rug. Zo diep was hij gegaan en dat terwijl de eindzege in de Davis Cup het enige was dat op zijn palmares ontbrak. Waarom spaarden hij en Wawrinka zich niet? En dan was er nog dat gedoe met Mirka, de vrouw van Federer, die Wawrinka in dat duel een ‘crybaby’ noemde.

„Alles is goed tussen Roger en mij”, aldus Wawrinka. „We hebben samen veel meegemaakt en gewonnen. Maar als je tegen elkaar staat, wil je gewoon winnen. Soms gebeuren er dingen, die praat je dan uit.” Het is trouwens de vraag of het duo begin maart meedoet tegen België in de Davis Cup. „Ik twijfel nog. Roger ook, daar hebben we het met elkaar over. Het wordt een lang en zwaar seizoen. Ik wil meer prijzen winnen, maar dat lukt niet als je alles speelt. Ik had nooit gedacht dat ik een grandslam kon winnen, dat ik daar het niveau voor had. Maar als ik Roger zie… Dat gaat niet over het winnen van één grandslam, maar om twee of drie per jaar. Dat is wel wat anders.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wawrinka was voor even Federer voorbij
Sluiten