Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 10 feb 2015 / 18:28 uur

Vijf bizarre feitjes over tv-gelden Europees voetbal

De cijfers over de inkomsten van tv-gelden over het seizoen 2013-2014 van het Europese voetbal werden dinsdag bekend gemaakt. Wij zochten de vijf leukste feitjes uit de miljoeneninkomsten van de vijf grootste competities van Europa.

1. Premier League

Het eerste dat opvalt is het gigantische verschil aan inkomsten tussen de Europese competities. De Premier League steekt qua tv-inkomsten met kop en schouders boven de Italiaanse, de Spaanse, de Duitse en de Franse competitie uit. In de Premier League kwam in het seizoen 2013-2014 precies 138 miljoen euro méér binnen, dan bij de Spaanse-, Duitse- en Franse competities bij elkaar! Een krankzinnig verschil.

2. Oneerlijk verdeeld

In Engeland kwam vorig seizoen bijna 2 miljard euro (1875 miljoen) binnen, maar de Engelsen verdeelden dat geld wel vrij eerlijk. Het meeste kreeg Liverpool, het was immers het seizoen waarin The Reds bijna kampioen werden met Luis Suárez. Liverpool cashte 117 miljoen euro, maar de slechtste betaalde club, Cardiff, incasseerde toch nog 74,5 miljoen euro. Daarmee kreeg de beste betaalde club ongeveer 1,6 maal zoveel als de slechtst betaalde club. Vergelijk dat eens met de Spaanse competitie waar topverdieners Real Madrid en Barcelona 140 miljoen euro pakten en veel andere clubs het met een fooi (18 miljoen euro) moesten doen. Barça en Real kregen bijna acht keer zoveel als pakweg Almeria. Dat is pas oneerlijk.

3. Everton

Om aan te geven hoe scheef de verhoudingen in de Europese competities momenteel zijn, kijken we even naar Everton. De club uit Liverpool waar Andy van der Meijde ooit drie wedstrijden voor speelde, streek vorig seizoen 102 miljoen euro aan tv-geld op. Dat is precies evenveel als Duits kampioen Bayern München, Spaans kampioen Atlético Madrid en Hamburger SV samen kregen in dat seizoen. Hoe krankzinnig is dat?

4. Eredivisie

Deze cijfers maken ook mooi duidelijk hoe volstrekt kansloos de Nederlandse clubs zijn op de transfermarkt vanwege deze tv-gelden. We blijven even bij Everton. ‘The Toffees’ incasseerden vorig seizoen dus 102 miljoen euro. Dat is exact 40 miljoen euro méér, dan het complete bedrag dat alle 18 eredivisieclubs in 2013-2014 mochten verdelen.

5. Serie A

Terwijl de Italiaanse competitie sportief steeds verder wegzakt, doet de Serie A het qua tv-inkomsten juist weer heel goed. Na de Premier League (1875 miljoen) komt er een hele tijd niets en dan staat de Serie A op plek twee in Europa met tv-inkomsten van 846,1 miljoen euro. Dat is bijna twee keer zoveel als de veel hoger ingeschatte Bundesliga. Waarschijnlijk komt dat doordat in Italië steeds minder mensen naar het stadion gaan en steeds meer mensen thuis op de bank de wedstrijden volgen. Dat levert natuurlijk hoge tv-inkomsten op.

Kijk hieronder wat iedere club uit de vijf grootste Europese competities binnenharkte aan tv-gelden in 2013-2014.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf bizarre feitjes over tv-gelden Europees voetbal
Sluiten