Metro en ANP
Metro en ANP Sport 2 feb 2015
Leestijd: 1 minuut

Van Praag heeft concurrent minder in FIFA-strijd

Jérôme Champagne heeft zich moeten terugtrekken uit de strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. De 56-jarige Fransman maakte maandag bekend dat hij de benodigde vijf steunbetuigingen van nationale bonden niet heeft kunnen binnenhalen.

Champagne was vorig jaar de eerste die zich aandiende als uitdager van de zittende preses Sepp Blatter, maar hij kreeg slechts drie landen achter zich. Eerder trok landgenoot David Ginola zich al terug vanwege gebrek aan steun.

Drie tegenkandidaten

Michael van Praag, Luis Figo en Ali bin Al-Hussein hebben wel genoeg landen achter zich gekregen om de strijd aan te gaan met de 78-jarige Zwitser, die voor zijn vijfde termijn als FIFA-voorzitter gaat. Op 29 mei kiezen de 209 landen die zijn aangesloten bij de mondiale voetbalfederatie een voorzitter voor de komende vier jaar.

Volgens Champagne had hij in eerste instantie voldoende steun, vooral in Europa, maar is hij uitgespeeld door de andere drie uitdagers van Blatter. „Er is van alles aan gedaan om de enige onafhankelijke kandidaat te elimineren”, schrijft de Fransman. „In het geheim zijn steunbetuigingen uitgedeeld aan de andere kandidaten, waardoor ik vooral in Europa steun ben kwijtgeraakt.”

Controle

Kort na de afmelding van Champagne, voormalig rechterhand van Blatter, bevestigde de FIFA dat er vier kandidaten zijn voor de komende verkiezing. De ethische commissie van de mondiale bond neemt tien dagen de tijd om de integriteit van Blatter, Van Praag, Figo en prins Ali van Jordanië te controleren.

Zodra dat is afgerond, maakt het verkiezingscomité officieel de namen bekend van de deelnemers aan de verkiezingsstrijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Van Praag heeft concurrent minder in FIFA-strijd
Sluiten