Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 11 feb 2015 / 19:05 uur

Tiny Sanders naar Stadhuisplein bij titel PSV

Tiny Sanders hoopt straks op het Stadhuisplein in Eindhoven tussen de fans te staan om landskampioen PSV toe te juichen. „Met een biertje in mijn hand. Is dat bourgondisch of niet?”

Sneer

Het is een sneer naar het rapport van het clubforum, nota bene door Sanders zelf in het leven geroepen, waarin stond dat de voormalige algemeen directeur weinig warmte uitstraalde. De titel van het rapport luidde niet voor niets ‘De thermostaat mag een graadje hoger’. Sanders wil niet op dat pijnlijke hoofdstuk ingaan, maar het is duidelijk dat het voorval hem veel pijn heeft gedaan.

Dat PSV nu aan de vooravond staat van de eerste landstitel sinds 2008 is voor een groot deel te danken aan de man die tussen 2010 en 2014 de baas was van de club. Financieel en organisatorisch bracht hij orde op zaken, maar een titel onder zijn bewind zat er niet in.

Teleurstelling

„De uitdaging is om de balans te bewaken tussen de korte en lange termijn”, blikt Sanders terug op zijn ambtstermijn. „In het jubileumseizoen 2012-2013 hadden we de grootste problemen achter de rug en stapten we min of meer van de lange termijn af door voor de titel te gaan. Daar hebben we toen ook in geïnvesteerd door onder meer Mark van Bommel terug te halen en Dick Advocaat voor de groep te zetten. De teleurstelling dat het toen niet is gelukt, voel ik nog steeds.”

Toen de titel een onhaalbare kaart bleek, werd het roer drastisch omgegooid binnen de club. „Ik hou niet van ‘als’, maar als we toen kampioen waren geworden dan zouden we op die weg voortgeborduurd hebben. Meespelen in de Champions League levert veel geld op en dan hadden we de jeugdspelers geleidelijk in kunnen passen. Nu gebeurde dat heel rigoureus.”

Opbouwjaar

„Vorig seizoen was een opbouwjaar en dat was ook duidelijk te zien aan de grillige prestatiecurve. Dat wisten we. Nu zie je het resultaat. De jongens hebben geleerd van die ervaring, Georginio Wijnaldum is het hele seizoen fit en Marcel Brands heeft uitstekend werk verricht door Luuk de Jong en Andres Guardado te halen. Dat PSV het zo goed doet, dwingen ze zelf af.”

Zijn opvolger Toon Gerbrands plukt nu de vruchten en wordt overladen met complimenten. Hij staat straks, als er geen rare dingen gebeuren, met de kampioenschaal in zijn handen. „Nee, dat is niet wrang. Dat gun ik Toon van harte. Het is heel duidelijk: Toen ik aan de klus bij PSV begon zou dat voor vier jaar zijn. Niet meer of minder. Ik heb er dus ook geen moment over nagedacht of ik na het teleurstellende vorige seizoen er nog een jaartje aan vast moest plakken.”

„In die periode was ik de juiste man op de juiste plek, ik moest voor zwarte cijfers zorgen. Nu is er behoefte aan iemand die de club injecteert met een topsportmentaliteit. Daar was ik me als geen ander van bewust en ik was het dan ook die Toon voordroeg aan de raad van commissarissen. Veel waren het niet eens met de komst van Toon, maar Peter Swinkels (president-commissaris van de rvc, red.) gelukkig wel.”

Prachtig boegbeeld

„Dat Toon hier niet zou passen is flauwekul”, gaat Sanders verder. „En dat bewijst hij nu wel. Hij is een prachtig boegbeeld voor PSV en ik heb er bewondering voor hoe hij zijn nek heeft uitgestoken door te zeggen dat PSV voor de titel moet gaan.”

Af en toe drinken de twee een kop koffie. „Dan klankborden we even, maar we hebben het ook over die bal op de paal. Ik heb ook nog steeds contact met mijn voormalige bestuursleden Brands, Peter Fossen, Erik Hendriksen en zijn voorganger Frank Willems. De hectiek van het leiden van een voetbalclub mis ik niet, maar wel de dynamiek van dat team. We waren hecht.”

Fan

Sanders snapt dat niemand binnen de club hardop over de titel spreekt. „Dat zou onder mijn bewind ook niet gebeuren. Als Ajax niet de hulp van dat polletje had gehad bij Go Ahead zou ik nu zeggen dat de titel binnen is, maar ik wacht de wedstrijd tegen Ajax op 1 maart nog even af. Ik zit dan in het buitenland voor mijn werk, maar ik hoop dat ik het kan verzetten en dat ik erbij ben in het stadion.”

„Ik probeer zoveel mogelijk wedstrijden te bekijken, maar zit veel in het buitenland. Ik moet daar nu zo langzamerhand wel rekening mee houden, want de kampioenswedstrijd wil ik niet missen. Het mag niet meer misgaan, maar ik snap de voorzichtigheid na zoveel jaren. Zelf ben ik ook voorzichtig. Iedere wedstrijd voel ik spanning. Ook al ben ik geen algemeen directeur meer, fan blijf ik altijd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tiny Sanders naar Stadhuisplein bij titel PSV
Sluiten