Metro en ANP
Metro en ANP Sport 10 feb 2015 / 16:14 uur

Niki Terpstra verrast zichzelf in Qatar

Niki Terpstra is de nieuwe leider in de Ronde van Qatar. De Nederlander van Etixx-QuickStep won dinsdag de derde etappe, een individuele tijdrit over 10 kilometer. Terpstra was verrassend de Zwitserse specialist Fabian Cancellara en de Brit Bradley Wiggins de baas. Hij neemt de leiderstrui over van de Noor Alexander Kristoff, die 45 seconden moest toegeven.

Terpstra, die de Ronde van Qatar vorig jaar won, pakte de dagzege met opmerkelijk groot verschil. Daar had de Nederlander zelf vooraf ook geen rekening mee gehouden. „De overwinning is een beetje een verrassing”, reageerde Terpstra.

Vol gas

„Het doel was gewoon een goede tijdrit te gaan rijden om daardoor wat op te schuiven in het klassement. Het ging zo goed dat ik won, terwijl ik aan het begin niet eens vol gas ging.”

Cancellara moest uiteindelijk acht seconden toegeven op de Nederlander, de regerend wereldkampioen tijdrijden Wiggins nog een tel meer. „Als je ziet wie hier allemaal rondrijden dan is het te gek om zo’n etappe te winnen in zo’n sterk veld.”

Voorsprong

In het algemeen klassement heeft Terpstra elf seconden voorsprong op de Pool Maciej Bodnar. De Brit Ian Stannard is op twaalf seconden derde. „Het is nu zaak om de gouden leiderstrui te behouden”, verklaarde Teprstra. „Ik zal de hele tijd scherp moeten zijn, want als je hier ook maar even je focus kwijtraakt, dan kun je door de wind zomaar achteropraken en je trui kwijtraken.”

Woensdag volgt een rit over 165 kilometer van Al Thakhira naar Mesaieed. De Ronde van Qatar eindigt vrijdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Niki Terpstra verrast zichzelf in Qatar
Sluiten