Metro en ANP
Metro en ANP Sport 14 feb 2015 / 14:03 uur

Kramer wint goud op 5000 meter

Sven Kramer heeft zaterdag bij de WK afstanden in Heerenveen voor de derde keer op rij de wereldtitel op de 5000 meter veroverd. De 28-jarige Fries deed dat in het volgepakte Thialf op indrukwekkende wijze. Met een tijd van 6.09,65 verbeterde hij zijn eigen officieuze wereldrecord op een laaglandbaan en zijn baanrecord in de Friese schaatstempel.

Jorrit Bergsma (6.11,53) pakte zilver, het brons ging naar Douwe de Vries (6.18,24). Voor Kramer was het zijn zesde wereldtitel op de 5 kilometer, waarop hij ook tweevoudig olympisch kampioen is. Het is de eerste keer sinds 2003 dat het WK-podium op deze afstand bij de mannen volledig uit Nederlanders bestaat.

Bergsma had de pech dat vlak voor het begin van zijn (zevende) rit tegen de Duitser Patrick Beckert het startsysteem uitviel. Na een oponthoud van ruim 5 minuten konden beide rijders alsnog worden weggeschoten. Bergsma, die als ware stayer altijd wat moeilijk op gang komt, had snel het juiste ritme te pakken en reed enkele rondjes onder de 29 seconden. Na 3000 meter liepen zijn rondetijden op naar 29,5 en 30,1, met een slotronde van 30,2. Met zijn eindtijd van 6.11,53 was Bergsma voor zichzelf in elk geval sneller dan ooit in Thialf.

Na de ook al sterke race van De Vries, die de Rus Denis Joeskov van het podium duwde, ging Kramer prima van start in de negende race tegen de Belg Bart Swings. Na 1800 meter moest Kramer even toegeven op de doorkomsttijden van Bergsma, maar bij de 3800 meter had de titelverdediger weer de leiding, die hij daarna nog gestaag uitbouwde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kramer wint goud op 5000 meter
Sluiten