Alrik de Jong
Alrik de Jong Sport 13 feb 2015 / 09:44 uur

Goud voor Bergsma, Kooiman hijgt in nek

Jorrit Bergsma blijft de koning van de 10.000 meter. De 29-jarige Fries prolongeerde op de openingsdag van de WK afstanden in Heerenveen zijn wereldtitel overtuigend met een tijd van 12.54,82. De Nederlandse kroonprins op de 10 kilometer diende zich donderdagavond in Thialf eveneens aan.

Debutant Erik-Jan Kooiman, ploeggenoot van Bergsma bij Team Clafis, pakte met een dik persoonlijk record in pas zijn vijfde race over de langste afstand verrassend zilver (13.02,57). De Duitser Patrick Beckert eindigde als derde met een tijd van 13.10,95.

Wakker geschud

De torenhoge favoriet Bergsma, ook de olympisch kampioen op de langste afstand, werd in Thialf door de excellerende Kooiman nog wel even uit balans gebracht. "De voldoening is daarom nu ook heel groot”, bekende de onverstoorbare stayer. "Kooiman had een heel scherpe tijd neergezet. ‘Verdorie, ik moet wel aan de bak’, dacht ik. Hij schudde me echt even wakker voor het begin van mijn rit.”

Bergsma wist niet wat hij van de (zilveren) tijd van debutant Kooiman moest denken. "Kijk, bij Sven Kramer of Bob de Jong weet je bij een bepaalde tijd wel waar je aan toe bent. Maar bij Kooiman weet ik dat nog niet. Hij bracht me even aan het twijfelen. Want een slechte 10 kilometer kan ook voor mij een lange martelgang zijn. Maar gelukkig reed ik een goede rit.”

Afmelding Sven Kramer

Na de late afmelding op dinsdag van rivaal Kramer, die de 10.000 meter bij nader inzien toch niet in zijn WK-programma vond passen, leek Bergsma het rijk alleen te hebben. Kooiman, die vorig jaar zijn baan als leraar aardrijkskunde opgaf om alles op het schaatsen te zetten, bleek echter volledig klaar voor het grote werk. De 28-jarige zoon van het schaatsechtpaar Jan en Ineke Kooiman steeg boven zichzelf uit.

"Ik was dinsdag na de afmelding van Kramer wel even zenuwachtig, maar al snel keerde het zelfvertrouwen bij mij terug", sprak de eerste reserve opgetogen. "We hadden er wel een beetje rekening mee gehouden dat Sven zich zou terugtrekken. ‘Laat maar komen’, dacht ik."

Bewondering voor teamgenoot

Bergsma uitte na zijn winnende race zijn grote bewondering voor Kooiman. "Hij is dit seizoen echt in opkomst. Op de training zie ik al dat hij steeds meer inhoud krijgt en dat zijn techniek ook steeds beter wordt. Hij heeft hier een dijk van een tijd gereden. Mooi voor onze ploeg ook, zo’n dubbelslag."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goud voor Bergsma, Kooiman hijgt in nek
Sluiten