Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 16 feb 2015 / 16:06 uur

Bas Dost moet Arjen Robben als voorbeeld nemen

Bas Dost is los in Duitsland en dat doet Gertjan Verbeek veel plezier. Het duo werkte in het seizoen 2009-2010 samen bij Heracles. „In het begin wist Bas niet wat het inhield om profvoetballer te zijn”, weet Verbeek zich nog te herinneren. „Hij at niet voor twaalf uur ’s middags, en ’s nachts schoof hij nog gerust een stuk pizza naar binnen. Dat verbaasde me aangezien hij wel de hele jeugdopleiding van FC Emmen had doorlopen.”

Schoppen

Verbeek moest dan ook flink met Dost aan de slag. „Ik schopte tegen hem aan, maar Bas is wel een jongen die daar tegen kan. In het begin had hij weinig zelfkritiek. Later stapte hij zelf op me af als hij wat had. Ik ben met hem het krachthonk ingedoken, we hebben videobeelden geanalyseerd en we praatten veel. Of Bas een jongen is die extra aandacht nodig heeft? Nee, dat vind ik niet. Iedere speler heeft aandacht nodig. Hij is eigenwijs en gelooft in zichzelf, ik heb prettig met Bas gewerkt. Ik zag dat hij kwaliteiten had.”

Niet iedereen bij Heracles was dat met Verbeek eens. „Er werd in het begin van het seizoen geroepen dat we een nieuwe spits moesten kopen. Bas hoorde dat ook en kwam op een gegeven moment bij me om te zeggen dat hij ook wel ‘op tien’ wilde spelen, omdat hij dat ook wel eens in de jeugd had gedaan. Maar een spits moet bij mij meer doen dan alleen scoren; hij moet een aanspeelpunt zijn en een team beter later voetballen. Bas beschikt over die kwaliteiten en hij is dodelijk in de zestien.”

Beter naar Ajax

Tot groot plezier van Verbeek zag hij Dost met sprongen vooruitgaan. „Na een jaar was hij Heracles al ontgroeid en na twee jaar Heerenveen. Hij zou eigenlijk naar Ajax gaan, maar het werd uiteindelijk Wolfsburg. Ajax was misschien beter geweest als tussenstap, want Bas heeft het heel erg moeilijk gehad in het begin bij Wolfsburg.”

Ook in Heerenveen had Dost het in het begin moeilijk. „Het boterde niet zo tussen hem en trainer Ron Jans”, aldus oud-voorzitter Riemer van der Velde. „Ik had voor beiden begrip. Jans vond onder meer dat Bas meer druk moest zetten en gebruikte hem in het begin vaak als wisselspeler. Daar was Bas het niet mee eens. Zowel met de manier waarop hij moest spelen van Jans en hij vroeg zich af hoe hij die speelwijze onder de knie moest krijgen als hij zo vaak op de bank zat. Het botste af en toe dan ook flink tussen die twee.”

Piepelen

„Dat was jammer, want iedereen kon zien dat Bas kwaliteiten had. Of hij een moeilijke jongen is? Nee, Bas laat zich alleen niet piepelen. In Friesland houden we wel van mensen met een mening. We hebben ons stadion niet voor niets naar Abe Lenstra vernoemd. In het tweede seizoen zijn Jans en Bas gelukkig tot elkaar gekomen. Bas scoorde veel en verdiende een mooie transfer naar Wolfsburg.”

Verbeek en Van der Velde zijn niet verbaasd dat Dost het nu zo goed doet. „Achteraf kun je zeggen dat hij gelukkig niet naar Feyenoord is gegaan”, aldus Verbeek. „Iedereen vond dat een rare beslissing van hem, maar ik denk dat Bas naar de coach is gestapt. Dat deed hij bij mij en later ook Jans. Dieter Hecking is een jonge coach, volgens mij is hij communicatief sterk en waardeert hij het ook wanneer een speler op hem afstapt. Waarschijnlijk heeft hij tegen Bas gezegd dat als hij fit blijft een kans krijgt.”

Lichaam zwakke punt

Het lichaam van Dost is volgens Verbeek dan ook het zwakke punt. „Bas is vaak geblesseerd geweest, vooral aan zijn enkels. Hij moet zijn lichaam goed leren kennen, wat dat betreft is Arjen Robben een voorbeeld. Hij was ook altijd geblesseerd en haalt pas de laatste jaren constant een hoog niveau. Dat komt omdat hij nu zijn lichaam van a tot z kent. Bas heeft nog de tijd, is pas 25 jaar. Als hij dit kan blijven volhouden bij een club als Wolfsburg heeft hij een streepje voor op Luuk de Jong. Die twee moeten Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie, die ook een jaartje ouder worden, bij Oranje opvolgen.”

Van der Velde ziet in Dost ook een Oranje-spits. „Als breekijzer zou ik hem er sowieso bijhalen, want met Bas in de zestien gebeurt er altijd wat. Wil hij dé spits worden van Oranje, dan zal het Nederlands elftal wel wat anders moeten spelen. Bas is namelijk wel erg afhankelijk van de spelers om hem heen. Hij is een ander soort spits dan Van Persie.”

Bas Dost scoorde afgelopen weekend maar liefst vier keer in de krankzinnige uitwedstrijd tegen Bayer Leverkusen. Bekijk hier de samenvatting:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bas Dost moet Arjen Robben als voorbeeld nemen
Sluiten