Jeroen Welling
Jeroen Welling Sport 3 jan 2015 / 14:30 uur

Van Gaal doet het weer: ‘Death or the gladioli’

Louis van Gaal, naast uiterst succesvol voetbalcoach ook een begaafd taalvernieuwer, heeft op fraaie wijze weer een Nederlandse uitdrukking in Engeland geïntroduceerd. De coach van Manchester United had het in de aanloop van de wedstrijd in de FA Cup tegen Yeovil Town over ‘the death or the gladioli’, een duel van alles of niets.

Lees ook: 8 hilarische Engelse uitspraken van Louis van Gaal

"In Nederland hebben we een gezegde: de dood of de gladiolen", legde Van Gaal uit. "Het betekent alles of niets. Je bent dood of je ontvangt de gladiolen. In bekerwedstrijden gaat het ook zo. Je kunt winnen en je kunt verliezen. Dit is voor ons ook een ‘gladioli-game’, en dat is niet alleen zo in Engeland. Ook in Spanje en Nederland krijgt een topclub veel kritiek als in de beker een vroege uitschakeling volgt." De wedstrijd tegen Yeovil Town staat zondag op het programma.

Lees ook: Louis van Gaal uitgeroepen tot coach van het jaar

Van Gaal gebruikte de uitdrukking ook al eens in Duitsland in zijn tijd als trainer van Bayern München. Toen sprak hij van ‘der Tod oder die Gladiolen’. In Engeland heeft hij al meerdere bijzondere uitspraken gedaan waaronder ‘that’s another cook’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van Gaal doet het weer: ‘Death or the gladioli’
Sluiten