Jeroen Welling
Jeroen Welling Sport 30 jan 2015
Leestijd: 5 minuten

Super Bowl ’15: Wat moet je weten?

Het is aanstaande zondag weer zo ver: de Super Bowl. De finale van het spectaculaire American football-seizoen zal wereldwijd zo’n 160 miljoen mensen aan de buis kluisteren. Lijkt het je interessant om ook een keer te kijken? Metro praat je bij over wat je moet weten over de Super Bowl van 2015.

De strijd gaat dit jaar tussen de New England Patriots en de regerende kampioenen uit Seattle, de Seattle Seahawks. De Seahawks leunen vooral op hun uitmuntende defensie terwijl de Patriots het moeten hebben van hun legendarische spelverdeler, quarterback Tom Brady.

Lees ook: Seahawks tegen Patriots in de Super Bowl

Patriots

Brady staat zondag voor de zesde maal aan de aftrap van de Super Bowl, een absoluut record. Hij won er tot dusver drie, allen als aanvalsleider van de Patriots. Brady is 37 jaar, ook al zo’n uitzonderlijke prestatie in de NFL, de Amerikaanse football-competitie. De meeste NFL-carrières duren niet langer dan een jaar of drie á vier, maar Brady speelt al bijna vijftien jaar op het allerhoogste niveau. Nadat hij in 2000 de starterspositie verwierf hebben zijn Patriots slechts in twee seizoenen de playoffs niet gehaald.

Lees ook: Lenny Kravitz gast Katy Perry in Super Bowlpauze

De Patriots zijn een zeldzame powerhouse in een competitie waarin elk team in principe elk weekend van elk ander team zou kunnen winnen. In 2001, 2003, 2004, 2007 en 2011 haalden zij de Super Bowl – en wonnen daarvan de eerste drie. Daarmee is meteen een pijnpuntje voor Brady aangestipt: het is inmiddels elf jaar geleden dat de nog altijd bloedfanatieke quarterback zijn team naar de titel leidde. Hij is er als geen ander op gebrand om dat kunstje te herhalen.

Zijn voornaamste hulp komt daarbij van tight end Rob Gronkowksi. De boomlange en beresterke aanvaller is sinds zijn entree in de league in 2010 een nauwelijks af te stoppen factor. In zijn tweede jaar maakte hij een recordaantal van 17 gevangen touchdowns en in zijn korte carrière wist hij in totaal al 54 touchdowns te scoren. Ongelofelijk knap als je bedenkt dat een NFL-seizoen slechts 16 wedstrijden telt en Gronkowski in totaal al 14 wedstrijden miste door blessures.

Seahawks

Aan de andere kant van het veld staan de Seattle Seahawks. De Seattlenaren zijn nog niet zo gewend aan succes als de Patriots. Ze haalden de Super Bowl in hun lange historie slechts tweemaal: in 2005 en in 2014. Die laatste betekende de eerste titel voor Seahawks, toen ze de vloer aanveegden met de legendarische quarterback Peyton Manning en zijn Denver Broncos.

Lees ook: Doutzen ramt supermodellen in Super Bowl-reclame

Hoewel de Seahawks een zeer capabele aanval hebben, is het vooral de defensie van Seattle die angst inboezemt. Bijgenaamd het Legion of Boom domineren de verdedigers van Seattle de defensieve statistieken nu voor het derde jaar op rij. Dat komt vooral op het conto van de enorm sterke secondary, de mannen die achter de eerste linie de passes moeten verdedigen. Richard Sherman is de man die de sterke wide receivers van de Patriots moet beteugelen terwijl Kam Chancellor, de grootste en sterkste safety van de league, waarschijnlijk belast zal worden met het afstoppen van Gronkowski.

Lees ook: Super Bowl-reclame Budweiser laat niemand onberoerd

Sherman is een speler die overloopt van zelfvertrouwen. Regelmatig laat hij in de media weten dat hij zichzelf de beste cornerback van de league vindt. Dat levert hem een hoop kritiek op, maar eigenlijk zijn alle analisten het er wel over eens dat hij gewoon gelijk heeft. Geen enkele andere corner kan de prestaties van Sherman evenaren. Sinds hij de league betrad in 2011 grossiert Sherman in intercepties en verdedigde passes.

Lynch

Toch is er één speler die de verdediging van de Patriots hoofdpijn zal bezorgen. Running back Marshawn Lynch is supersterk, supersnel en zeer ervaren. Het filmpje uit de playoffs van 2011 waarin Lynch vijf verdedigers van de regerende kampioen New Orleans Saints afschudt en een touchdown scoort ging viral, en sindsdien is hij alleen maar beter geworden.

Lynch is een aparte. Hij houdt niet van media-aandacht en interviews, en dat heeft hem de twijfelachtige eer opgeleverd de meeste beboete speler van het seizoen te zijn. Al zijn boetes kreeg hij voor het weigeren van contact met de media. Liever praat hij helemaal niet met journalisten, maar de NFL hield Lynch aan zijn contract waarin staat dat hij verplicht is om met de media te praten.

De league kon Lynch echter niet voorschrijven wat hij moest zeggen, dus reageerde de eigenzinnige aanvaller steevast met ‘yeah’ en ‘thank you’ op elke vraag. Op de persdag voor de Super Bowl dreigde hij weer verstek te laten gaan, dus dreigde de NFL Lynch met een boete van een half miljoen dollar. Het resultaat? Lynch beantwoordde elke vraag met ‘ik ben hier alleen maar omdat ik anders een boete krijg’.

Zondagnacht om 00:30 Nederlandse tijd zal moeten blijken wie er gaat winnen. Wordt het de genialiteit van Tom Brady die de doorslag geeft of zal het aloude adagium van ‘de aanval wint wedstrijden maar de verdediging wint kampioenschappen’ opgaan en Seattle de tweede opeenvolgende titel schenken?

Lees ook: De 5 beste Super Bowl-commercials ooit

Verklarende woordenlijst:

quarterback: de aanvallende spelverdelertight end: een grote aanvallende speler die zowel ingezet wordt voor loopwerk, vangwerk als blokkenwide receiver: een aanvaller die vooral ingezet wordt om ballen te vangenrunning back: een aanvaller die vooral ingezet wordt om met de bal in de hand terreinwinst te boekensafety: een verdediger die achter de voorste linie speelt, komt in actie als die voorbijgespeeld worden.cornerback: een verdediger die voornamelijk ingezet wordt om wide receivers te verdedigensecondary: het geheel van safeties en cornerbacks

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Super Bowl ’15: Wat moet je weten?
Sluiten