Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 13 jan 2015
Leestijd: 4 minuten

Scheids bij verdacht duel AZ werd uit lobby geplukt

De oefenduels van ADO Den Haag en sc Heerenveen die mogelijk zijn omgekocht staan niet op zichzelf. Ook AZ werkte drie jaar geleden tijdens de winterstop een verdachte wedstrijd af in Turkije.

Geprikkeld

„Vraag je mij drie jaar naar dato wat er rondom het duel AZ-Werder Bremen gebeurd is?” Ilengiz Guler, een Turkse wedstrijdorganisator, reageert geprikkeld als hem naar de oefenwedstrijd van 11 januari 2012 wordt gevraagd. Het duel eindigde destijds in 1-2. AZ kreeg een discutabele penalty in een opmerkelijke lange blessuretijd. Werder-manager Klaus Allofs tipte de Duitse voetbalbond over het duel. Volgens hem leek het erop alsof de wedstrijd in een gelijkspel moest eindigen.

Valse identiteit

Later bleek dat de scheidsrechter een valse identiteit had gebruikt en helemaal niet mocht fluiten. De referee gaf aan Raicho Raichev te zijn, een Bulgaarse scheidsrechter. Die zat op dat moment echter geblesseerd thuis. Wie was die arbiter dan die AZ floot? Dat was Lachezar Ionov, die was geschorst omdat hij in Zuid-Amerika een door een gokkantoor georganiseerd illegaal toernooi floot.

Onderzoek

De justitie in Bochum begon een onderzoek. Het werd al snel duidelijk dat AZ geen blaam trof. „Als wij op trainingskamp gaan geven wij de organisatie van oefenwedstrijden uit handen”, aldus een woordvoerder van de club. „De scheidsrechters zien we pas als we het veld op gaan. De tegenstanders worden geregeld door makelaars.”

Wedstrijdmakelaar

Het verblijf van AZ in Turkije werd geregeld door wedstrijdmakelaar Atalay Mutlu. „Ik regel velden, tegenstanders, hotels, wedstrijden, scheidsrechters”, aldus Mutlu. „We zitten daar met wel tachtig wedstrijdmakelaars. Je helpt elkaar. Deze scheidsrechter had ik geregeld via een collega.”

Hartstikke druk

Die collega was Guler. „Ik snap niet waarom dit nu weer opgerakeld moet worden”, briest hij. „Weet je hoe druk het hier in Turkije is in de winter? Meer dan duizend clubs zitten dan hier. Ook nu, ik heb het hartstikke druk. Steeds weer genoemd worden in een artikel over matchfixing is slecht voor mijn naam.”

Regelen

Als Guler wat bedaard is, komt hij met zijn verhaal. Want hoe kon het dat een geschorste Bulgaar AZ-Werder Bremen leidde? Volgens Guler was drie jaar geleden een scheidsrechter regelen wel het laatste waar makelaars zich druk om maakten. „Een contract afsluiten met een club kost veel tijd. Je laat mensen overvliegen, ze willen het hotel inspecteren, de faciliteiten. In een later stadium bemoeit de trainer zich ermee. Die wil dan bijvoorbeeld niet met een bus naar het trainingsveld, maar dat het trainingsveld op loopafstand is.”

Scheidsrechter zoeken

„Als dat allemaal geregeld is, worden de wedstrijden geregeld. Met al die clubs hier zou je denken dat dit geen probleem is, maar de ene club wil liever niet tegen Russen spelen, de ander weer niet tegen een Turkse club. Als het oefenprogramma eenmaal in kannen en kruiken is, dan ga je pas op zoek naar een scheidsrechter. Het kan gebeuren dat dit soms een dag voor de wedstrijd nog geregeld moet worden.”

Aanbieding

Mutlu beaamt de woorden van Guler. „Ik had alles geregeld, maar had nog een scheidsrechter nodig. Ik sprak Ilengiz en hij had een Bulgaarse topscheidsrechter in de aanbieding.”

Lobby

„Naast al die clubs slaan diverse scheidsrechters hier hun trainingskamp op”, gaat Guler verder. „Loop door een willekeurige hotellobby en het stikt van de voetballers en scheidsrechters. Ik kwam een Russisch tussenpersoon tegen en hij wist wel iemand. Ik heb zijn telefoonnummer aan Atalay gegeven.”

Louche

Het klinkt allemaal louche. Waarom zou je met een dubieus tussenpersoon in zee gaan? „Als je drie jaar geleden via de Turkse bond een scheidsrechter wilde regelen kostte dat per wedstrijd 2500 euro”, aldus Guler. „Het is dan toch logisch dat je een Bulgaar voor 300 euro uit de lobby pikt?”

Berisping

Het onderzoek van de UEFA duurde ruim twee jaar. Mutlu en Guler kwamen er met een berisping vanaf. „Ik neem de verantwoording op me, maar wist van niks”, aldus Mutlu. „Natuurlijk was ik boos op Ilengiz, hoe kon hij zo handelen?”

Oostblokkers

„Zo werden dingen drie jaar geleden nu eenmaal geregeld”, aldus Guler. „Ik heb nog geprobeerd die Rus te bellen, maar dat telefoonnummer was niet meer in gebruik. Ik heb ervan geleerd, ik werk niet meer met Oostblokkers. Het scheelt ook dat de Turkse bond nu scheidsrechters van de C-lijst beschikbaar stelt. Die kosten zo’n 500 euro. En ik check nu altijd het id-bewijs.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Scheids bij verdacht duel AZ werd uit lobby geplukt
Sluiten