Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 21 jan 2015
Leestijd: 3 minuten

Roda JC legt tekortheden PSV pijnlijk bloot

PSV kan de beker dit seizoen vergeten. De Eindhovenaren verloren vooral van zichzelf bij eerstedivisionist Roda JC (3-2 na verlenging) en dat geeft ook stof tot nadenken met betrekking tot de titelrace.

Vastberaden

Edwin Gyasi toonde in de 74e minuut geen genade toen hij de bal hoog in het dak van het doel achter PSV-goalie Remko Pasveer kogelde. De vastberadenheid waarmee de aanvaller Roda JC scoorde stond in schril contrast met de lusteloosheid die PSV uitstraalde.

Verlenging

De thuisploeg verspeelde vlak voor tijd echter de 2-1 winst, omdat Luuk de Jong zijn tweede van de avond maakte, waardoor er verlengd moest worden in het Parkstad Limburg Stadion. Het bleek uitstel van executie. In de achtste minuut van de verlenging schoot Hicham Faik Roda JC verdiend uit een prachtige vrije trap naar de laatste acht van het bekertoernooi. En zo werd PSV na 22 jaar weer eens door een club uit de eerste divisie uit het bekertoernooi geknald.

Goede voorbeeld

Zelfs De Jong was niet bij machte om de hernieuwde achterstand opnieuw recht te breien en de nederlaag af te wenden. De spits was samen met aanvoerder Georginio Wijnaldum en Andres Guardado de enige PSV-speler die wist wat er gevraagd werd in de wedstrijd. Hoewel het trio niet groots speelde, gaven ze wel het goede voorbeeld door in ieder geval te strijden.

Achteloos

Hun ploeggenoten volgden het goede voorbeeld echter niet van deze drie spelers. Achteloze balletjes achter het standbeen, laconieke corners, halfslachtige terugspeelballen, PSV dacht het tegen Roda JC wel even op halve kracht te redden. Een doelpunt in de vijfde minuut van Tom van Hyfte schudde de Eindhovenaren niet wakker.

Waarschuwing

En dat terwijl coach Phillip Cocu voorafgaand aan het bekerduel zijn manschappen nog er fijntjes er aan herinnerde dat de Limburgers vorig seizoen PSV ook uit het bekertoernooi knikkerden. Sterker nog: in diezelfde week verloor PSV ook in de competitie van hetzelfde Roda. Het bleek het startsein van een ongekende zwakke serie.

Ondergrens

Maar het PSV van dit seizoen had mentaal stappen gemaakt en was weerbaarder geworden, zo klonk het in Eindhoven als spelers en staf werd gevraagd naar het grootste verschil van dit seizoen met vorig seizoen. Het zou flauw zijn om nu te zeggen dat hier niks van waar is na de wedstrijd tegen Roda, maar het merendeel van de PSV’ers zakten in Kerkrade zwaar door de ondergrens.

Bevestiging

Na de 1-0 van Van Hyfte, kwam PSV in de 17e minuut weliswaar nog snel op gelijke hoogte via De Jong, maar zelfs dat kon de gasten niet inspireren om er een tandje bij te zetten. De goal leek eerder een bevestiging te zijn dat het allemaal wel goed zou komen. PSV bleef ongeïnspireerd de bal rondschuiven in een tergend traag tempo. Roda kwam dan ook nauwelijks in de problemen en was zelfs een paar keer gevaarlijk in de omschakeling.

Mogelijkheden

Ondanks het slechte spel, kreeg PSV toch een paar grote mogelijkheden. Zo haalde Hicham Faik na een kwartier een inzet van Jürgen Locadia van de lijn en kregen Nicolas Isimat-Mirin, Memphis Depay en Wijnaldum ook kansen om PSV naar de overwinning te schieten.

Kopzorgen

Cocu zal kopzorgen hebben opgelopen in Kerkrade. Naast het erbarmelijke spel en de uitschakeling, werd hij er op gewezen dat zijn selectie in de breedte kwalitatief zwak is. Locadia, Isimat-Mirin, Joshua Brenet en Marcel Ritzmaier hebben niet het gewenste niveau dat PSV nastreeft. Ook de lichtzinnigheid waarmee met name Memphis en Jetro Willems de bekerwedstrijd opvatten geeft stof tot nadenken.

Beleving

PSV ging met een goed gevoel de winterstop in, maar is uitermate slap begonnen aan de hervatting van het seizoen. De 1-0 overwinning in de competitie tegen Vitesse verbloemde de gemoedstoestand waarin de Eindhovenaren verkeren nog, maar Roda heeft de pijnpunten pijnlijk blootgelegd. De beker wint PSV dit seizoen niet, wil het de titel winnen dan zal er snel wat moeten veranderen in de beleving van veel spelers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Roda JC legt tekortheden PSV pijnlijk bloot
Sluiten