Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 7 jan 2015

Ritsma en Postma maken zich sterk voor de 10 km

In Sotsji ging de ene na de andere medaille naar Nederland. Op het EK Allround, komend weekend in Chelyabinsk, zal dat niet anders zijn verwachten Ids Postma en Rintje Ritsma. Die suprematie zou gevaarlijk zijn voor de sport en er zijn dan ook tal van plannen om het schaatsen aantrekkelijker te maken.

Torenhoge favorieten

Ondanks al die plannen weten Postma en Ritsma zeker dat er zowel bij de mannen als vrouwen de Europees kampioen uit Nederland zal komen. „Sven Kramer en Ireen Wüst zijn de torenhoge favorieten.”

Een en twee

„Bij de mannen verwacht ik dat de Nederlanders sowieso plek een en twee in beslag zullen nemen”, aldus zesvoudig Europees kampioen Ritsma. „Na Sven komt Wouter olde Heuvel, die schat ik hoger in dan Koen Verweij, Bert Swings uit België en de Noren Havard Bokko en Sverre Lunde Pedersen.”

Daarachter spannend

Voor Postma, in 1997 Europees kampioen Allround en olympisch kampioen op de 1000 meter in 1998, is Kramer dus ook de uitgesproken favoriet. „Maar daarachter wordt het spannend. Swings en die Noren doen niet veel onder voor Olde Heuvel en Verweij.”

10 kilometer

Ook al heeft Kramer zijn aandacht verlegd van de langere afstanden naar de 1500, hij zal toch op de 5 en 10 kilometer veel tijd pakken op de concurrentie. Zijn basis op die afstanden is gewoon te goed, denkt het duo. Juist omdat er op die langere afstanden veel tijd gepakt kan worden en omdat de 5 en 10 kilometer al jaren het domein zijn van de Nederlanders, wordt er serieus over nagedacht om de 10 kilometer in de toekomst te schrappen.

Fantastische afstand

„Ik snap daar niks van”, aldus Postma. „De 10 kilometer maakt zo’n toernooi juist mooi. Als je die weglaat, wordt het allemaal een beetje hetzelfde. Waarom zou je dan nog een WK Afstanden én een WK Allround houden? Het is juist een fantastische afstand waarin veel gebeurt. Je kan bij iemand wegrijden, maar een schaatser kan zich ook terug knokken. Het is een uitputtingsslag, zowel lichamelijk als tactisch.”

Ronduit belachelijk

Ritsma vind het ronduit belachelijk dat er aan de 10 kilometer getornd wordt. „Dus om het schaatsen aantrekkelijker te maken voor de rest van de wereld moet je een afstand schrappen? Het is de omgekeerde wereld en ik vind het niet getuigen van een topsportgedachte. De 10 is de gemakkelijkste afstand om te trainen, alleen moet je er wel veel uren in stoppen. Blijkbaar is de rest daar te beroerd voor.”

Vooruitziende blik Kramer

Beiden snappen wél waarom Kramer zijn aandacht heeft verlegd naar de 1500 meter. „Ik denk dat Sven een beetje vooruitkijkt naar 2018”, aldus Ritsma. „Misschien is de 10 kilometer dan al weg gevallen. De 1500 is een mooie basis voor de vijf kilometer, waarop hij dan nog meer kans zal hebben op goud.”

Koen Verweij

Vroeger waren de Allroundtoernooien, samen met de Olympische Spelen, de belangrijkste toernooien. Dat is nu niet meer het geval. Zo wilde Verweij die op het NK Allround derde werd, liever niet naar het EK. „Met verbijstering heb ik naar hem geluisterd”, bekent Ritsma. „Er zijn maar een paar wedstrijden waar je goed moet zijn en daar heb je de hele zomer de tijd voor om voor te trainen. Ook ten opzichte van je sponsor kun je het niet maken om doodleuk te zeggen dat je wilt pieken in één wedstrijd. Zeker in een niet-olympisch jaar.”

Extra moeilijk

Postma snapt Verweij beter: „Koen zit nog niet op zijn gewenste niveau. Ik denk dat de derde plek voor hem al zwaar wordt. Dat weet hij ook. Daarnaast was het niet de bedoeling dat hij zal gaan rijden. Dat maakt het extra moeilijk.”

Commotie

Er is een hoop commotie in Nederland dat het toernooi in Rusland wordt gehouden, dit vanwege de schending van mensenrechten en de ramp met vlucht MH17. Sommigen boycotten het toernooi zelfs. Ids Postma en Rintje Ritsma zouden allebei niet getwijfeld hebben. „Je moet als sporter gewoon gaan”, aldus Postma. „Je traint er niet voor niets voor en het heeft weinig nut als je niet gaat.”

Jan van Veen

Ritsma: „Ik heb begrepen dat Jan van Veen (coach ploeg Corendon, van onder meer Verweij) niet gaat. Als coach kun je dat niet maken, je staat in dienst van je sporters. Als zij gaan, moet jij ook gaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ritsma en Postma maken zich sterk voor de 10 km
Sluiten