Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 6 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Preses Standard wil andere opzet Belgische liga

Als het aan Roland Duchâtelet ligt, dan zal de Belgische eerste klasse er volgend seizoen helemaal anders uitzien.

Plan

De voorzitter van Standard Luik wil minder clubs in de twee hoogste Belgische voetbaldivisies en heeft al een concreet plan in gedachten. ,,Een competitie met twee keer twaalf clubs tot Nieuwjaar en drie reeksen van acht erna heeft veel meer voordelen dan ons huidige systeem. De grote clubs spelen na Nieuwjaar een soort uitgebreide play-off I. Met acht gaat het om de titel en de Europese plaatsen. Voor de wintertransferperiode weten ze al of ze in play-off I of II zullen spelen", aldus Duchâtelet aan Het Nieuwsblad.

Eigen jeugd

Ook voor de clubs die play-off II en play-off III spelen heeft de voorzitter van Standard een oplossing gevonden. ,,De ploegen van play-off II spelen na Nieuwjaar een razendspannende competitie met acht waarin ze vijftig procent kans hebben om het volgende seizoen in de eerste reeks uit te komen. De ploegen van play-off III en de tweede klasse krijgen naargelang hun klassement 100.000 tot 900.000 euro en dat maakt de formule toch interessant. Die clubs kunnen dan meer eigen jeugd opstellen en daarvoor komen mensen graag naar het stadion."

Eigenbelang

Anderhalfjaar geleden kwam het adviesbureau Ernest&Young ook al met zo’n voorstel op de proppen, maar het plan werd toen afgeschoten. ,,Ik roep de eersteklassers op voor één keer niet naar het ­eigenbelang maar naar het ­algemeen belang te kijken. De meeste clubs zijn tegen verandering gekant omdat ze vrezen geld uit de televisierechten te verliezen. Maar in mijn voorstel moeten de eersteklassers geen cent inleveren. De vier miljoen euro die naar de acht tweedeklassers gaat, is al opzijgezet. Het systeem is misschien niet ideaal, het is onmiskenbaar beter dan waar we nu mee zitten. Niets doen is geen optie."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Preses Standard wil andere opzet Belgische liga
Sluiten