Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 12 jan 2015
Leestijd: 4 minuten

Opmerkelijke rentree Andwelé Slory

FC Dordrecht verrast vriend en vijand met het aantrekken van Andwelé Slory. De oud-international heeft drie jaar lang niet meer op niveau gespeeld.

Tijd

Na avonturen in Bulgarije en Australië had Slory tijd voor zichzelf nodig. Tijd voor zijn familie, daarnaast een beetje golfen of een balletje trappen met oud-Feyenoord. „Ik had nog een cocktailbar, maar daar was ik snel op uitgekeken. Net zoals met auto’s, haha.” Slory heeft zin in zijn nieuwe avontuur. Iets wat drie jaar geleden ondenkbaar leek. Hij was het voetbalwereldje zat.

Vertrouwen

Slory brak in 2005 door bij Excelsior, verdiende in 2007 een mooie transfer naar Feyenoord en speelde zelfs twee oefenwedstrijden voor Oranje. „Alles ging snel, ik had het gevoel dat ik me constant moest bewijzen. Ik ben een ingetogen jongen, heb vertrouwen nodig. Toen ik geblesseerd raakte verloor ik dat vertrouwen.”

Eigenwijs

Toenmalig technisch directeur Peter Bosz schotelde hem een tweejarige contractverlenging voor. Maar Slory moest wel zijn rugnummer elf inleveren en kreeg nummer 22. In oktober 2009 vond er ook een akkefietje plaats met coach Mario Been. „Ik dacht dat het beter was te vertrekken. Ik ben eigenwijs, trek mijn eigen plan.”

Gevoelsmens

De aanvaller is een gevoelsmens en handelt daar naar. „Ik was ongeduldig, had achteraf bij moeten tekenen bij Feyenoord. Het buitenland is niet allemaal hosanna. Ik vind het prettig om familie om me heen te hebben. Naderhand kwam dat besef pas, maar die keuzes kan ik niet terug draaien.”

Louche Bulgaar

De slechtste was ongetwijfeld die voor Levski Sofia in 2010. Bulgarije, waar de competitie door en door corrupt is en handen van de maffia. De eigendomsrechten van Slory waren in handen van Nicolay Zheynov, een louche Bulgaar waarmee zijn zaakwaarnemer Winnie Haatrecht wel eens zaken deed. Na zes wedstrijden hield Slory het al voor gezien. Van de een op de andere dag zat hij in Australië.

Vlucht

„Er is veel onzin over me geschreven. Zo zou het vertrek naar Australië een vlucht zijn geweest. Denk je nu echt dat de maffia achter me aanzat? Dan zat ik hier nu niet. Ik voelde me niet op mijn gemak. Ik was blij dat ik naar Australië kon.”

Verplichtingen

Levski was ‘not amused’, Haatrecht wist van niks. „Ik kan me voorstellen dat het op een vlucht lijkt en ik snap de club wel. Ik kwam daar binnen als een grote jongen, kostte veel geld. En wat Haatrecht betreft, dat was niet mijn vaste zaakwaarnemer. Hij deed af en toe een deal voor me. Haatrecht bezorgde me onder meer een mooi contract bij Feyenoord. Hij had ook profijt dat ik naar Levski ging, maar we hadden geen verplichtingen ten opzichte van elkaar.”

Aversie

Slory heeft een aversie tegen het voetbalwereldje gekregen. „De randzaken eromheen, het deugt niet. Bij Adelaide United kreeg ik daarnaast last van heimwee. Voetbal kwam niet meer op één. Als je scoort in een derby en een vol stadion uitzinnig reageert: als dat je niet meer raakt, zet dat je aan het denken. Het was beter om te stoppen.”

Verkeerde keuzes

Drie jaar later zit hij opeens bij FC Dordrecht. „Het spelletje blijft leuk. Dordrecht is een gemoedelijke club. Het doet me denken aan Excelsior, waar ik een mooie tijd heb gehad. Het enthousiasme van Marco Boogers heeft ervoor gezorgd dat ik hier nu zit. Ik heb vijf maanden met de beloften meegetraind, ben door coach Rogier Molhoek door de mangel gehaald. Hij heeft veel tijd in me gestoken en daar ben ik hem dankbaar voor, want dat had ik nodig. Ik kan niet tevreden zijn over mijn loopbaan, heb soms verkeerde keuzes gemaakt. Ik wil graag nog wat laten zien. Maar het gaat niet om mij, maar om Dordrecht. We moeten koste wat het kost degradatie zien te voorkomen.”

Belofte

Slory tekende voor anderhalf jaar. Wat als Dordrecht toch degradeert? Of als Slory zich bedenkt? „Ik snap dat je daarna vraagt. Over eventuele clausules doe ik geen uitspraken. Ik kan alleen maar zeggen dat ik Marco een belofte heb gedaan en die wil ik nakomen.”

Ernie Brandts kan niks met verhalen

FC Dordrecht-coach Ernie Brandts snapt de verbazing van de buitenwereld dat zijn club in de strijd tegen degradatie bij Slory is uitgekomen. „We hebben een beperkt budget, spelers mogen niks kosten. Je kan twee dingen doen: afgaan op allerlei verhalen of iemand een tweede kans geven. Wij kiezen voor dat laatste. Ik kan niks met al die verhalen. Ik zie een speler met mogelijkheden, die bij Feyenoord en Oranje heeft gespeeld. Dan moet je wat kunnen toch? Andy maakt op mij een goede indruk. In mijn selectie zitten weinig spelers met eredivisie-ervaring. Hij brengt dat met zich mee, kan een sturende rol vervullen. Het zegt ook wel wat dat hij in die drie jaar tijd maar twee kilo is aangekomen. Die waren er ook nog eens snel af. Fysiek zit het dus wel goed, maar Andy mist nog wedstrijdritme. Of hij zaterdag tegen AZ speelt? Je weet het nooit. We hebben nog een paar dagen de tijd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Opmerkelijke rentree Andwelé Slory
Sluiten