Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 18 jan 2015 / 16:21 uur

Nietsontziend duo van PSV: Rekik en Bruma

Mooi was het niet wat PSV liet zien tegen Vitesse, maar er werd gewonnen en opnieuw was er een ‘clean sheet’.

Moeizaam

PSV won moeizaam de uitwedstrijd bij Vitesse met het kleinst mogelijke verschil: 0-1 door een goal van Adam Maher. De thuisploeg had het meeste balbezit en was ook het gevaarlijkst. Al viel dat laatste wel mee, aldus Phillip Cocu. „Zij kwamen minder gevaarlijk in het zestienmetergebied, behalve een bal op de paal, en probeerden het vooral met afstandsschoten”, vond de PSV-coach.

De nul

De verdediging van PSV krijgt het hele seizoen al de nodige kritiek, maar met 14 tegengoals hebben de Eindhovenaren de minst gepasseerde defensie van de eredivisie. Tegen Vitesse werd voor de dertiende keer ‘de nul’ gehouden in de dertig wedstrijden die PSV – inclusief de beker en Europees voetbal – dit seizoen speelde. En een solide achterhoede is een goede basis voor prijzen, en dan natuurlijk het liefst een kampioenschap, weten ook de PSV’ers.

Nodig

„We weten wat we nodig hebben om kampioen te worden”, aldus matchwinner Maher. „Je speelt niet altijd goed, maar je moet wel elke wedstrijd zien te winnen. Dan helpt het als je achterin weinig goals tegen krijgt.”

Progressie

Georginio Wijnaldum sloot zich aan bij die woorden: „Dit was niet onze beste wedstrijd, maar we hebben wel gewonnen. We hebben geknokt en achterin weinig weg gegeven. Dat is dit seizoen vaker voorgekomen, dat zegt wel wat. Dat is een progressie in vergelijking met voorgaande jaren.”

Meer lef

„Vitesse speelde een goede wedstrijd, ze hadden wel wat meer verdiend”, ging de aanvoerder verder. „We hebben de voorsprong goed verdedigd. Ik vind wel dat we meer lef moeten tonen met vooruit verdedigen. We komen daardoor te vaak onder druk te staan. Jeffrey en Karim speelden vandaag erg goed. Er kwam veel op ze af omdat we overal op het veld moeite hadden om de bal vast te houden.”

Vechtvoetbal

Daarin gaf Karim Rekik zijn teamgenoot gelijk: „Verdedigend stond het goed. Het was vechtvoetbal. Soms heb je van die wedstrijden waarin je voetballend weinig brengt. Voorin en op het middenveld waren de jongens niet in staat om een bal vast te houden, dan krijg je automatisch meer druk op de verdediging. We waren niet bij machte om aan te sluiten en dan wordt je als team naar achteren gedrongen.”

Nietsontziend

Rekik en Jeffrey Bruma gooiden lichaam en ledematen in de strijd. „Dat leer je wel in Engeland”, lachte Rekik. „Jeff en ik hebben daar wel geleerd om nietsontziend te zijn. Verdedigend moet je in Engeland top zijn, daarna komt het opbouwen. Dat laatste aspect vinden we in Nederland erg belangrijk bij verdedigers, maar in het buitenland is dat van ondergeschikt belang. We zaten er scherp op. Vitesse was voetballend dan wel beter, echte kansen hebben ze niet gehad. Het waren dode spelmomenten en schoten vanaf de tweede lijn.”

Lange adem

Rekik vond het desalniettemin jammer dat PSV in aanvallend opzicht niet meer kon laten zien tegen Vitesse. „Dat is zeker zo, maar het gaat om winnen en dat hebben we gelukkig gedaan. Ajax imponeerde ook niet tegen FC Groningen, waar wint ook. De titelstrijd wordt er een van een lange adem. Op het einde zal de kampioen pas bekend zijn en niet weken van tevoren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nietsontziend duo van PSV: Rekik en Bruma
Sluiten