Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 16 jan 2015 / 05:40 uur

Moisander sluit contractverlenging toch niet uit

Vanwege zijn komende zomer aflopende contract moest Ajax-aanvoerder Niklas Moisander in de winterstop weg, maar vervolgens mocht hij niet meer weg en was de verdediger opeens onmisbaar. Wij vroegen de 29-jarige Fin hoe hij daarmee omgaat.

Op de vlucht voor regen en wind trainde Ajax gisteren in de hypermoderne sporthal op De Toekomst. Was dat nou echt nodig?

„Die wind is irritant, reageert Moisander. Voor de kwaliteit van de training was het beter om in de hal te trainen."

Maar jullie worden al ‘mooiweervoetballers’ genoemd, dan helpt dit niet echt toch?

„Hahaha. Nee, dan helpt dit niet nee. Maar tegen Groningen zal er in de ArenA ook helemaal geen wind zijn met het dak dicht, dus het was toch de juiste beslissing."

Eerst móest je vertrekken in de winterstop en daarna móest je opeens blijven. Hoe gaat een speler daar mee om? Was je in je hoofd al vertrokken?

„Toen ik aan het begin van de winterstop naar Finland ging, was ik voor mijn gevoel nog helemaal niet weg bij Ajax. Natuurlijk besefte ik dat de club mij wilde verkopen, dat begreep ik ook. Maar ik was in mijn hoofd nog niet weg."

Heb je niet het gevoel dat er de afgelopen maanden een beetje met je gejojood is? Je moest weg, werd zelfs gepasseerd en opeens mocht je niet meer weg en was je onmisbaar.

„Dit seizoen was soms niet makkelijk. Maar ik ben eigenlijk nooit gepasseerd, die wedstrijden waren meer om Stefano Denswil uit te proberen op mijn positie. Maar ik ben een voetballer die alles wil spelen, dus het deed me toch pijn. Het was geen gemakkelijke eerste seizoenshelft, daarom is het een fijn gevoel om de tweede seizoenshelft in te gaan in de wetenschap dat ik hier blijf en dat de trainer mij belangrijk vindt."

Behalve dat vertrouwen van de trainer zijn er nog veel belangrijkere redenen om niet te verhuizen in de winterstop toch? Je krijgt toch een kindje?

„Ja, eind februari word ik inderdaad vader, dus dat zijn grote dingen in mijn leven, daarom is het ook lekker om hier te blijven in een vertrouwde omgeving. Dat speelt natuurlijk allemaal mee en ik denk dat het daarom ook de juiste beslissing was om te blijven. Toen ik het bericht van Marc Overmars kreeg, dat ik moest blijven, was ik eigenlijk heel blij. Sportief is de vijfde opeenvolgende titel voor Ajax genoeg motivatie voor mij."

Maar vanwege je hoogzwangere vriendin was jij dus sowieso niet weggegaan deze winter?

„Haha, nee alleen als er een supermooie club voor me was gekomen, was ik over een vertrek gaan nadenken. Kijk, het is nooit lekker voor een voetballer om midden in het seizoen van club te veranderen en als er dan ook buiten het veld nog dingen spelen, dan al helemaal niet."

Eerder dit seizoen verklaarde je dat bijtekenen geen optie meer was, omdat Ajax dan eerder had moeten komen met zo’n voorstel. Geldt dat nu en de komende maanden nog steeds?

„Ik denk dat ik na dit seizoen een nieuwe uitdaging nodig heb. Dat gevoel heb ik gewoon, maar als Ajax met een serieuze meerjarige aanbieding komt, dan ga ik er zeker over nadenken. Al getuigt het van weinig vertrouwen hoe Ajax in de eerste seizoenshelft met mij is omgegaan. Eigenlijk hadden ze die eventuele aanbieding dan in het begin van het seizoen moeten doen."

Wat vind jij van het plotselinge vertrek van collega-verdediger Stefano Denswil naar Club Brugge?

„Dat Ajax Stefano heeft laten gaan, verrast mij. Hij heeft zijn kansen gehad en kennelijk heeft hij de trainers en Marc Overmars niet kunnen overtuigen. Misschien was de bekernederlaag tegen Vitesse de druppel, zoals jij zegt, maar dat weet ik niet. Ik had gewoon niet verwacht dat ze hem helemaal zouden laten gaan."

Tenslotte iets heel anders. Jullie zijn net in Qatar geweest voor een trainingskamp. Vind jij als sociaal betrokken mens dat zo’n land het WK mag organiseren?

„Ja, ik ben een betrokken mens en daarom vind ik het moeilijk om daar iets over te zeggen als voetballer. Ik zeg er liever niets over."

Dat zegt eigenlijk genoeg toch?

„Eigenlijk wel ja."

Reageer op artikel:
Moisander sluit contractverlenging toch niet uit
Sluiten