Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 27 jan 2015

Michael van Praag kan negende FIFA-president worden

Michael van Praag doet een gooi naar het presidentschap van wereldvoetbalbond FIFA. „Het is algemeen bekend dat ik me grote zorgen maak om de FIFA”, zegt Van Praag. „Het is hoog tijd dat de organisatie wordt genormaliseerd en weer volledig in het teken komt te staan van het voetbal. Ik heb tijden gehoopt dat er een geloofwaardige tegenkandidaat zou komen, maar dat is simpelweg niet gebeurd. Dan moet je het niet alleen bij woorden laten, maar ook daadkracht tonen en verantwoordelijkheid nemen. Daarom stel ik me nu kandidaat.”

Oprichter FIFA

Van Praag neemt die verantwoordelijkheid, ook omdat Nederland één van de oprichters is van de FIFA. Samen met Frankrijk, België, Denemarken, Spanje, Zweden en Zwitserland werd op 21 mei 1904 de bond in Frankrijk opgericht. De FIFA is in 110 jaar uitgegroeid tot een bond met 209 leden. Zuid-Soedan is het laatste land dat toetrad.

Als Van Praag op 29 mei dit jaar gekozen wordt, dan wordt de Nederlander de negende voorzitter in de geschiedenis van de FIFA.

De acht voorzitters op een rij:

Robert Guérin (Frankrijk, 1904-1906): van oudsher een journalist. In zijn periode sloten er acht andere voetbalbonden aan bij de FIFA, waaronder de Engelse voetbalbond).

Daniel Burley Woolfall (Engeland, 1906-1918): Het belangrijkste doel van zijn voorzitterschap was de invoering van uniforme regels voor het internationale voetbal. Tijdens zijn ambtstermijn, tussen 1906 en 1918, werden de eerste niet-Europese leden (Zuid-Afrika, Argentinië, Chilie en de VS) toegelaten.

Jules Rimet (Frankrijk, 1921-1954): initiator van het eerste WK. In 1946 werd de bestaande wisseltrofee voor het WK voetbal naar hem genoemd: Cuope Jules Rimet.

Rodolphe William Seeldrayers (België, 1954-1955): Als president was Seeldrayers onder andere betrokken bij het opstellen van reglementen voor amateurclubs en –sporters ten opzichte van professionals. In 1955 trok Seeldrayers zich terug als president. Kort na zijn aftreden als president stierf Seeldrayers aan de gevolgen van een ziekte.

Arthur Drewry (Engeland, 1955-1961): was van 1949 tot 1954 voorzitter van de Football League en tussen 1955-1961 voorzitter van de FA. Drewry stierf in 1961 kort na zijn 70ste verjaardag.

Sir Stanley Rous (Engeland, 1961-1974): Rous was voetballer, scheidsrechter en sportbestuurder. Zijn eerste interland als arbiter was België-Nederland in de Bosuil in Antwerpen in 1927. Bij zijn aftreden als FIFA-voorzitter werd hij erevoorzitter.

João Havelange (Brazilië, 1974-1998): De FIFA was voor zijn tijd vooral een Europese aangelegenheid. Stemmen op een kandidaat kon alleen in Zwitserland, een reis die niet te bekostigen was voor Afrikaanse en Aziatische afgevaardigden. Havelange nodigde ze echter allemaal uit. Havelange was ook IOC-lid. Op 4 december 2011 kondigde hij zijn aftreden aan als IOC-lid, waarna een intern onderzoek op verdenking van fraude werd stopgezet. In 2012 publiceerde het gerecht van de Zwitserse stad Zug documenten over een corruptiezaak bij de FIFA die in mei 2010 was afgesloten met hoge boetes voor Havelange en zijn ex-schoonzoon Ricardo Teixeira. Het tweetal had in 1995 miljoenen dollars smeergeld ontvangen van het marketingbureau ISMM/ISL.

Sepp Blatter (Zwitserland, 1998-heden): Kende Havelange goed, omdat hij vanaf 1975 tot 1981 technisch directeur bij de FIFA was en van 1981 tot 1998 secretaris generaal. Zijn verkiezing liep niet zonder problemen, aangezien er verhalen de ronde deden over fraude en omkoping. Ondanks diverse schandalen zit hij nog steeds op het pluche. Geniet grote populariteit op het Afrikaanse continent, aangezien hij ervoor zorgde dat het WK 2010 (Zuid-Afrika) voor het eerst op Afrikaanse bodem werd gehouden. Met 53 stemmen heeft Afrika flink wat in de melk te brokkelen, een probleem voor Van Praag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Michael van Praag kan negende FIFA-president worden
Sluiten