Jeroen Welling
Jeroen Welling Sport 15 jan 2015 / 20:10 uur

KNVB: ‘ADO en Heerenveen namen onnodig risico’

De KNVB concludeert na onderzoek dat ADO Den Haag en sc Heerenveen betrokken zijn geweest bij oefenwedstrijden waarin kans bestond op matchfixing. De voetbalbond stelt donderdag in een verklaring dat beide clubs oprechte intenties hadden maar een onnodig risico hebben genomen.

Lees ook: Oefenwedstrijden Nederlandse clubs mogelijk gefixt

ADO oefende vorige week donderdag tegen het Albanese Skenderbeu Korce. Het duel werd door het ICSS, een internationale organisatie die de integriteit van de sport bewaakt, als verdacht bestempeld. Twee dagen later stapten spelers van Heerenveen van het veld in een oefenwedstrijd tegen Standard Luik nadat de arbiter een vierde strafschop had toegekend aan de Belgen en die ook nog liet overnemen.

Dossier

De KNVB analyseerde het dossier dat onder meer bestond uit verklaringen van de clubs, rapportages van de gokpatronen, informatie over de wedstrijdorganisatie en de wedstrijdbeelden. De conclusie van de bond is dat clubs zich beter moeten informeren over zaken als wie de wedstrijd organiseert, de aanstelling van de scheidsrechters en de betrouwbaarheid van een tegenstander.

Lees ook: Matchfixing in Nederland onder de loep 
Lees ook: ‘Spaanse Levante en Real Zaragoza worden aangeklaagd voor matchfixing’

Er was sprake van vermijdbare risico’s met betrekking tot manipulatie, stelt de bond. "Dat is de belangrijkste les die we uit deze zaken moeten halen”, zei operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB. "Ons advies aan de clubs is: weet met wie je zaken doet. Zeker gezien de ontwikkelingen van de laatste jaren. Weet wie de wedstrijd organiseert, zorg ervoor dat de bond van het land waar je de wedstrijd speelt de scheidsrechter aanstelt en kies een tegenstander die buiten elke discussie staat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
KNVB: ‘ADO en Heerenveen namen onnodig risico’
Sluiten