Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 6 jan 2015

Kenners: PSV wordt kampioen en Dordrecht degradeert

Terwijl de meeste clubs een trainingskamp ergens in de zon afwerken, keken wij met drie kenners vast vooruit naar de tweede seizoenshelft.

Over voetbal zijn de meningen vaak verdeeld, maar de kenners zijn het unaniem met elkaar eens over de komende kampioen in de eredivisie. Zonder twijfel noemen ze alledrie PSV. „Ajax is dit seizoen gewoon niet zo sterk”, zegt Aad de Mos. „Ze hebben teveel zwakke plekken. PSV is mentaal sterk genoeg en heeft veel meer drive dan Ajax om kampioen te worden.” Volgens De Mos hebben de Eindhovenaren niet vier, maar vijf punten voorsprong op de Amsterdammers. „Ik weet dat het verschil vier punten is, maar PSV heeft ook een beter doelsaldo, vandaar.”

Bruggink

John de Wolf verwacht niet dat PSV de voorsprong op Ajax nog gaat verspelen. „Ajax zal wel terugkomen, maar niet genoeg.” Arnold Bruggink gaat er ook van uit dat PSV aan het eind van het seizoen met de schaal staat. „Ik kan me niet voorstellen dat PSV het weer uit handen gaat geven”, zegt de oud speler van FC Twente, PSV, Real Mallorca, Hannover 96 en Heerenveen. „Ik denk wel dat het nog heel spannend gaat worden, maar door spelers als Wijnaldum en Depay pakt PSV de titel.”

Cambuur

De Wolf werd in de eerste seizoenshelft het meest verrast door Cambuur. „PEC Zwolle staat natuurlijk ook weer hoog”, reageert de oud-Feyenoorder. „Maar die hebben met het winnen van de KNVB beker en de Johan Cruijff Schaal wel bewezen dat ze het kunnen. Dus dat is eigenlijk geen verrassing meer. Dat Cambuur bovenin meedraait wel.”

Willem II

Bruggink is onder de indruk van Willem II. „PEC blijft uiteraard heel knap. Het meest knappe is eigenlijk dat we het normaal gaan vinden dat PEC zo hoog staat. Willem II heeft mij positief verrast. Dat ze Armenteros wisten te strikken is heel slim en ze doen het gewoon heel goed.”

Voor De Mos is Andrés Guardado de beste speler van de eerste seizoenshelft. „Hij heeft PSV net dat laatste zetje gegeven.” De oud-coach van onder andere Ajax, PSV en Vitesse stoorde zich de afgelopen weken wel een beetje aan de hosanna-verhalen rond Feyenoord.

Geforceerd

„Dat is allemaal zo geforceerd. Opeens had Feyenoord een wereldmiddenveld”, zegt De Mos. „Maar je ziet dat ze ook gewoon veel mindere wedstrijden spelen. Ze zullen weer spelers moeten verkopen. Natuurlijk zitten ze nog in de Europa League, maar tegen AS Roma is dat ook bijna voorbij. Feyenoord wilde meedoen om de titel, maar als je het realistisch bekijkt is het seizoen na 17 wedstrijden eigenlijk voorbij.”

Wijnaldum

De Wolf zag meerdere spelers uitblinken in de eerste seizoenshelft, maar eentje stak daar met kop en schouders bovenuit volgens de oud-voetballer. „Wijnaldum vond ik bij PSV een topper en ook Jens Toornstra vond ik heel sterk, maar voor mij was Kenneth Vermeer de man van de eredivisie tot dusver. Het gaat ook niet lang meer duren voordat hij in Oranje staat.”

Voor Bruggink was Wijnaldum de beste speler. „Die is zo gegroeid in zijn spel. Er zijn in de eredivisie heel weinig spelers met de uitstraling en de persoonlijkheid van Wijnaldum. Op het WK heeft hij zo dicht bij de Van Persies en de Robbens gestaan, dat hij nu ziet wat er moet gebeuren. Ik heb echt genoten van Wijnaldum de eerste seizoenshelft.”

Dordrecht

Dat FC Dordrecht gaat degraderen staat ook voor onze kenners wel vast. „Ze zullen zich niet zomaar gewonnen geven, maar het is wel onvermijdelijk denk ik”, zegt De Wolf. „Dordrecht degradeert”, vult De Mos aan. „Daarboven zal het vechten worden voor NAC, Go Ahead, Heracles en ADO.” Bruggink denkt dat Robert Maaskant NAC weer op de rit gaat krijgen. „Daar geloof ik in, maar Dordrecht gaat eruit. Verder vermoed ik dat Heracles weer een terugval krijgt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kenners: PSV wordt kampioen en Dordrecht degradeert
Sluiten