Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 15 jan 2015
Leestijd: 3 minuten

Gerbrands heeft thermostaat bij PSV hoger gezet

Toon Gerbrands zit nog maar een half seizoen bij PSV, maar iedereen bij de club loopt al met hem weg. De woorden afstandelijk en kil zijn vervangen door inspirerend en warm.

Nieuwjaarsreceptie

PSV trapte deze week de tweede seizoenshelft af met de traditionele nieuwjaarsreceptie, alhoewel het woord traditioneel weg gelaten kan worden. Als eerste club in Nederland verwelkomde PSV ook de fans. „Een uniek concept en dit gaan we dan ook zeker uitbreiden”, aldus algemeen directeur Toon Gerbrands op de receptie.

Aanhalen band

Zijn mededeling zorgde voor gejuich op de tribune van het Philips Stadion waar zo’n tweeduizend fans op de nieuwsjaarborrel afkwamen. „Dat de supporters voor het eerst ook welkom waren op de receptie is een goede zaak”, aldus Harrie Timmermans, voorzitter van de PSV Supportersvereniging. „Gerbrands maakt zo duidelijk dat hij serieus werk wil maken van het aanhalen van de band tussen supporters en club.”

Thermostaat

Gerbrands is nu een half seizoen algemeen directeur bij PSV en heeft in die paar maanden de thermostaat al een flink stukje hoger gezet binnen de club. Zijn voorganger Tiny Sanders bracht de financiën weliswaar op orde, maar heette ook koel, afstandelijk en te zakelijk te zijn. Het ‘Forum Clubcultuur’ onder leiding van Pieter van den Hoogenband stelde zelfs een rapport samen met de veelzeggende titel ‘De thermostaat moet een paar graden hoger!’ Het uitroepteken stond er niet voor niets.

Benaderbaar

Medewerkers binnen de club stapten niet graag op Sanders af als ze met iets zaten of een idee hadden. Volgens het rapport ontbrak het bij PSV aan een warme, informele sfeer. Met Gerbrands is dat anders. Medewerkers en de 743 vrijwilligers vinden Gerbrands makkelijk benaderbaar en noemen hem een motivator.

Kritiek

„Het grappige is dat er in het begin kritiek was op het feit dat hij geen Brabander is en niet zou passen in een bourgondische omgeving”, weet een medewerker zich nog te herinneren. „Hij zou een buitenstaander zijn, maar qua doen en laten lijkt hij meer op een Brabander dan Sanders die hier wel geboren is.”

Topsport

„Topsport is uit je comfort zone treden”, vindt Gerbrands. „Mijn deur staat altijd open. Je moet je echt met zijn allen doen en mensen erbij betrekken. Dat is de enige manier om op lange termijn succes te hebben.” Hij steekt dan ook veel tijd om kennis te maken met de mensen binnen de club. Kenmerkend was het wat Gerbrands zei op 1 juli dit jaar, zijn eerste werkdag in Eindhoven: „Dit is een heel leuke dag, omdat je mag beginnen, maar ook een wat minder leuke dag, omdat je heel veel nieuwe mensen ontmoet waarvan je aan het einde van de dag de namen en de gezichten niet meer kunt herinneren. Ik vind het leuker om diepgaander met de mensen te kunnen praten.”

Type leiderschap

Het waren geen loze woorden. „Toon heeft van meet af aan geïnvesteerd in een goed relatie binnen alle geledingen”, aldus Timmermans. „We komen geregeld bij elkaar over de vloer. Gerbrands neemt soms zelfs de moeite om mij in Eersel te bezoeken. En hij is digitaal razendsnel. Aan zijn type leiderschap had de club behoefte. Hij motiveert, is helder, eerlijk en durft doelen te stellen. Weet je wat mij opvalt? Ik hoor geen moeilijke managementtermen meer, het draait om voetbal. Het angelsaksische model is vervangen door een rijnlands model.”

Gevoelige snaar

„Natuurlijk doe je het met zijn allen”, gaat hij verder. „Maar de trainer, de technisch directeur, noem ze maar op, iedereen zat hier ook onder Sanders. De raad van commissarissen heeft uitstekend gehandeld door Gerbrands binnen te halen. Hij weet bij iedereen de gevoelige snaar te raken, waardoor iedereen het beste uit zichzelf haalt. Philip Cocu is gegroeid als trainer, de spelers doen normaal, Marcel Brands heeft met Andres Guardado een gouden greep gedaan. PSV zit in een positieve flow. Natuurlijk heeft dat ook met de goede resultaten te maken, maar het feit dat de fans zich nu met alles en iedereen binnen de club kunnen identificeren is pure winst.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gerbrands heeft thermostaat bij PSV hoger gezet
Sluiten