Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 15 jan 2015 / 18:36 uur

Feyenoord koploper verkoop halve seizoenskaarten

Vlak voor de start van de tweede seizoenshelft checkten wij bij de clubs hoe het staat met de verkoop van de halve seizoenskaarten.

Na een belrondje langs de eredivisieclubs blijkt dat bijna iedere ploeg anders omgaat met het fenomeen ’halve seizoenskaart’. Wat snel duidelijk wordt is dat er qua verkochte aantallen één club met kop en schouders boven de rest uitsteekt en dat is Feyenoord.

2.000

De stadionclub verkocht in de winterstop maar liefst 2.000 halve seizoenskaarten en dat is bijna tien keer zoveel als de door ons vastgestelde nummer twee Ajax (300). „En dan staan we niet eens bovenaan”, lacht perschef Samuël Sanches van de Rotterdamse club. Volgens Sanches is 2.000 verkochte abonnementen geen uitzonderlijk aantal. „Vorig seizoen verkochten we er in de winterstop slechts enkele tientallen minder.”

Ajax

Het lijkt erop dat er onder de fans bij de huidige nummer drie van de eredivisie vaste kopers zijn van de halfjaarkaarten, want geen enkele andere club komt ook maar in de buurt van de 2.000 van Feyenoord. „Bij ons is het nooit het doel om er een paar duizend te verkopen”, legt woordvoerder Miel Brinkhuis van Ajax uit. „Wij hebben al dik 42.000 seizoenkaarthouders en wij willen voor ieder duel een paar duizend kaarten vrijhouden voor de losse verkoop om mensen zo de kans te geven om voor het eerst naar Ajax te gaan.”

PSV

Ook PSV kwam met 250 verkochte halve seizoenskaarten niet in de buurt van de Rotterdamse concurrent. „Maar wij doen het ook weer net even anders dan de rest”, reageert persvoorlichter Jeroen van den Berk. „Bij ons konden supporters begin december een seizoenskaart kopen met 35 % korting. Daar zaten dan nog drie mooie thuiswedstrijden (FC Twente, Feyenoord en Go Ahead Eagles, red.) van de eerste seizoenshelft bij. Half december gingen vervolgens alle resterende thuiswedstrijden van het seizoen in de losse verkoop. Daardoor is PSV-Ajax nu al uitverkocht. Maar ik heb hier niet de cijfers van bijvoorbeeld PSV-FC Dordrecht van 22 februari.”

FC Twente

FC Twente verkocht ongeveer eenzelfde aantal (200) als Ajax en PSV. „Dat is een beetje zoals het altijd is”, verklaart een woordvoerder. Ook de kleinere clubs probeerden halve seizoenskaarten aan de man te brengen. ADO Den Haag verkocht er 110. Bij NAC Breda kwam de verkoop langzaam op gang. „We hebben er nu 100 verkocht”, zegt perschef Perry Hendriks. „Waarvan 70 in de laatste 24 uur. De aanwinsten hebben toch iets losgemaakt. Hoop doet leven.”

AZ

Bij AZ verkochten ze deze winterstop voor het eerst halve seizoenskaarten. „We verkochten er 100, maar we hebben dus geen vergelijkingsmateriaal”, zegt persvoorlichter Daan Ruiter. „Oh, verkocht Feyenoord er 2.000? Poeh.”

Groningen

Niet alle clubs doen mee aan de abonnementenverkoop in de winter. „Wij hebben 8.000 seizoenkaarthouders en er kunnen 12.500 mensen in ons stadion”, zegt Koen te Riele van PEC Zwolle. „We willen mensen de gelegenheid bieden om een kaartje te kopen voor de wedstrijd.” FC Groningen vindt halve seizoenskaarten een belediging voor de echte seizoenkaarthouders. Woordvoerder Richard van Elsacker: „Anders krijg je mensen die wachten op de topwedstrijden en dat vinden we niet fair tegenover onze vaste fans.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feyenoord koploper verkoop halve seizoenskaarten
Sluiten