Johan van Boven
Johan van Boven Sport 12 jan 2015 / 16:15 uur

Eredivisiespelers mogen selfie maken na doelpunt

Spelers kunnen in de eredivisie met een gerust hart het voorbeeld van Francesco Totti volgen. Als ze na een doelpunt een selfie willen maken, wordt dat niet bestraft. „Behalve als het een vorm van tijdrekken wordt”, aldus Hans van Kastel, woordvoerder van de KNVB desgevraagd.

Totti van AS Roma vierde afgelopen zondag op bijzondere wijze zijn doelpunt in de derby tegen Lazio. De aanvaller liep naar de fanatieke aanhang van zijn club en nadat hij de felicitaties van zijn ploeggenoten in ontvangst had genomen, vroeg hij aan iemand van de begeleidingsstaf zijn telefoon. Vervolgens maakte Totti een selfie met op de achtergrond het uitzinnige publiek.

Emotie

„Het zal je niet verbazen dat hierover geen specifieke regels zijn opgenomen in het tuchtreglement”, zegt Van Kastel. „Toch moeten de spelers er rekening mee houden dat ze een gele kaart krijgen als de scheidsrechter het ziet. We willen dat voetballers na een doelpunt hun moment moeten kunnen hebben en in hun emotie de goal mogen vieren. Maar het mag niet provocerend of een vorm van tijdrekken zijn. Als KNVB zijn we geen voorstander van selfies, omdat het veel tijd in beslag neemt en het de snelheid van het spel niet ten goede komt. Het is in Nederland nog nooit voorgekomen, maar als het een keer gebeurt is het wellicht aanleiding om er wel regels voor op te stellen.”

Mochten spelers het vanaf komend weekend een keer willen proberen, dan mogen ze zelf geen smartphone (bijvoorbeeld in een scheenbeschermer) het veld mee op nemen. In de reglementen van de KNVB staat namelijk dat voetballers geen gebruik mogen maken van technische hulpmiddelen. Dus zijn ze – net als Totti – afhankelijk van iemand buiten de lijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eredivisiespelers mogen selfie maken na doelpunt
Sluiten