Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 19 jan 2015 / 13:52 uur

Duels als Ajax-Willem II geliefd bij matchfixers

Uitslagen ‘fixen’ die iedereen doodnormaal vindt, de droom van iedere match-fixer?

Het lijken op zich vreemde wedstrijden om te manipuleren. Ajax-Willem II en Feyenoord-Willem II. Dat zijn duels die ook zonder vals spelende Willem II’ers waarschijnlijk wel gewonnen zouden zijn door Ajax en Feyenoord. Maar misschien zijn dat soort ontmoetingen juíst interessant voor goksyndicaten, omdat de fraude dan totaal niet opvalt.

„Criminelen willen onder de radar blijven”, zegt Eric Konings van Unibet. „Hoe doen ze dat? Door een uitslag te garanderen die niet heel erg opvalt. Als Willem II met 4-0 verliest van Ajax denkt iedereen: ‘het zal wel’. Want ze verliezen daar natuurlijk wel vaker met grote cijfers.”

Van Rompuy

„Het klopt dat het minder opvalt”, zegt professor Ben Van Rompuy, die momenteel druk bezig is met de afronding van het rapport ‘The Odds of Matchfixing’. „Maar in zulke gevallen puur gokken op winst van de grote club levert niet zoveel op. Ook als er heel veel geld op wordt gezet, zoals in Azië mogelijk is, dan nog is de winst niet gigantisch. De meeste bets worden daarom door match-fixers niet ingezet op winst, gelijkspel, of verlies maar op marge, het aantal doelpunten in een wedstrijd. Dat was bij deze duels ook het geval. Dan wordt het al iets moeilijker te voorspellen en dus attractiever om op in te zetten.”

En dan is er nog het handicapwedden, dat heel populair is in Azië. „Daarbij blijven er maar twee opties over bij een wedstrijd”, legt Konings uit. „Bij ons heb je winst, gelijkspel of verlies, maar in Azië krijgt Ajax tegen Willem II een handicap van -3 en moeten ze dus vier keer scoren om te ‘winnen’. Halen ze dat wel of halen ze dat niet? Daar kan op gegokt worden.”

Sportradar

Toch blijft het vreemd dat dan uitgerekend deze twee wedstrijden gekozen zijn om te manipuleren. Bij andere tegenstanders voor Willem II zou het goksyndicaat veel hogere winsten hebben kunnen opstrijken. Dit roept dan ook de vraag op of het niet veel vaker gebeurd is met Willem II. „Die gedachtegang kan ik absoluut volgen”, zegt Van Rompuy.

„Dit lijken indicaties dat er meer voor de hand liggende voorbeelden zijn, maar dat weten we niet. Dit zijn ook wedstrijden van een tijd geleden. Het monitoring-systeem was toen nog niet zo efficiënt als vandaag. De cijfers die ik gebruik voor het rapport zijn van Sportradar en dat bedrijf was rond die tijd net begonnen.”

Focus

„Nadat het misging bij Feyenoord, dat slechts met 1-0 won van Willem II, verloor het syndicaat interesse in Willem II, is het verhaal tenminste”, zegt Konings.

Bij match-fixing wordt vaak gedacht aan spelers die tegen betaling bewust een gele kaart pakken, of een hoekschop veroorzaken omdat daar op gegokt is. Volgens Van Rompuy is daar echter niets van waar. „Hier kunnen geen grote bedragen op worden ingezet en zou dit toch gebeuren, dan valt het meteen op. De focus ligt volledig op marge; het aantal doelpunten in een wedstrijd.”

„Wij bieden soms wel aan dat er gegokt kan worden op het aantal hoekschoppen”, vult Konings aan. „Maar dat is totaal niet interessant voor fixers. Dat zijn verwaarloosbare bedragen voor hen. Daar zit een limiet op en fixers zoeken altijd een markt met heel veel liquiditeit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duels als Ajax-Willem II geliefd bij matchfixers
Sluiten