Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 23 jan 2015

Deze Feyenoorders wonnen voor ‘t laatst in Amsterdam

In Amsterdam staat zondag De Klassieker op het programma. Ajax ontvangt aartsrivaal Feyenoord in de Arena en is op papier de favoriet. Niet alleen staan de Amsterdammers hoger op de ranglijst, de Rotterdammers slagen er zelden in om in de hoofdstad te winnen. De laatste Ajax-Feyenoord waarin de gasten wonnen was bijna tien jaar geleden. Feyenoord was toen met 2-1 te sterk door goals van K2, oftewel Salomon Kalou en Dirk Kuyt. Voor Ajax scoorde Angelos Charisteas.

Wat is er van de elf Feyenoorders terechtgekomen sinds dat huzarenstukje? Toenmalig trainer Erwin Koeman viert nu successen als assistent van zijn broer Ronald bij Southampton. Hij stelde op die voor Rotterdammers gedenkwaardige 28 augustus 2005 de volgende elf spelers op:

Doelman Patrick Lodewijks zou eigenlijk na dat seizoen stoppen, maar plakte er nog een jaartje aan vast en werd daardoor de oudste keeper in de eredivisie. Hij behoorde zelfs tot de voorselectie van bondscoach Marco van Basten richting het WK. Momenteel is Lodewijks keeperstrainer bij Feyenoord en Oranje.

Rechtsback Alexander Östlund zag er weliswaar stoer uit, maar hield het in Rotterdam net een jaar uit. De Zweed was vaak de zondebok als er weer eens verloren werd en vertrok naar Southampton. Daar ging het iets beter, de fans gaven hem de bijnaam ‘Jezus’. In 2008 ging hij terug naar zijn vaderland. Östland tekende voor Esbjerg fB, maar kampte al snel met knieklachten waardoor hij besloot te stoppen.

Centrale verdediger Serghino Greene werd door Koeman van RKC gehaald, waar het duo eerder samenwerkte. Door de komst van Ron Vlaar werd Greene rechtsback. In 2008 won hij met Feyenoord de KNVB-beker. Na een half jaartje Vitesse vertrok Greene naar Levski Sofia. Na zijn Bulgaarse avontuur werd hij de eerste Nederlander die in Servië ging spelen. Na 7 wedstrijden leende FK Vojvodina Greene uit aan AEK Larnaca. Die club nam hem vervolgens definitief over. Greene speelt nog steeds in Cyprus, nu voor Othellos Athienou.

Braziliaan Andre Bahia kwam in 2004 naar Rotterdam en werd verliefd op de stad en de club. Na zeven jaar en 179 competitieduels vertrok hij met pijn in zijn hart naar Samsunspor. In Turkije had de verdediger het heel wat minder naar zijn zin. Na 18 wedstrijden keerde hij terug naar zijn geboorteland. Hij leek bij Botafogo, waar hij ploeggenoot was van Clarence Seedorf, zijn loopbaan af te sluiten. Bahia is nu echter opgedoken in Japan, waar hij onder contract staat bij Shonan Bellmare.

Linksback Ferne Snoyl speelde tegen Ajax omdat Pascal Boschaart geblesseerd was, maar haalde het einde van de wedstrijd niet omdat hij een rode kaart kreeg. Het tekent zijn loopbaan. Bij geen enkele club, of het nu Aberdeen, NEC, NAC was, kwam Snoyl verder dan 25 duels in één seizoen en dat feit gebeurde maar twee keer. Snoyl kampte met overgewicht en is in tien jaar tijd als prof niet verder gekomen dan 133 wedstrijden. Zijn loopbaan ging in 2012 als een nachtkaars uit bij het Hongaarse Ujpest FC.

Rechtshalf Hossam Ghaly groeide in De Kuip nooit uit tot een onbetwiste basisspeler, maar maakte na 2,5 jaar toch een mooie transfer naar het Tottenham Hotspur van Martin Jol. Daar maakte hij zichzelf onmogelijk in een wedstrijd tegen Blackburn Rovers. Hij kwam er in voor Steed Malbranque, maar werd ook weer gewisseld. Woedend gooide hij het Spurs-shirt op de grond, waarop de Spurs-fans zongen: ‘You not fit to wear the shirt’. De Spurs leenden de Egyptenaar snel uit aan Derby County en verkochten hem na de huurperiode aan Al-Nassr. Ghaly hield het niet lang vol in Saoedi-Arabië en keerde terug bij Al-Ahly waar hij zijn loopbaan begon. In 2013 makte hij nog een uitstapje naar Lierse, nu speelt hij opnieuw voor Al-Ahly.

Patrick Paauwe maakte de laatste gloriejaren van Feyenoord mee. De middenvelder won met de Rotterdammers de titel, de Johan Cruijffschaal en de UEFA Cup. In 2006 vertrok Paauwe na acht seizoenen naar het Franse Valenciennes. Na één seizoen in Noord-Frankrijk tekende hij in juni 2007 bij Borussia Mönchengladbach. In 2009 keerde Paauwe terug naar Nederland. Hij ging spelen voor VVV-Venlo waar hij in januari 2011 abrupt stopte met voetbal.

Sebastian Pardo speelde in vijf jaar tijd 70 duels voor Feyenoord. In 2007 verkaste de Chileen naar stadgenoot Excelsior. Daar kwam hij tot 16 wedstrijden waarna hij terugkeerde naar Chili. Pardo ging opnieuw spelen voor Universidad de Chile, maar maakte na 15 wedstrijden bekend te stoppen wegens familieproblemen. Later kwam hij terug op dat besluit en speelde hij nog een handjevol wedstrijden bij Union Temuco en Coquimbo Unido.

Ali Boussaboun kwam van NAC, maar brak nooit door bij Feyenoord. In 2006 leek hij te verkassen naar Blackburn Rovers, maar doordat André Ooijer geblesseerd raakte, lag de prioriteit van de Engelsen niet meer bij een aanvaller. Daarna volgde een hele rij clubs: FC Utrecht, Al-Wakrah SC uit Qatar, Al-Nassr uit Saoedi-Arabië, NAC en ADO Den Haag. Vorig seizoen speelde Boussaboun voor zondaghoofdklasser Haaglandia.

Aanvoerder Dirk Kuyt is een voorbeeld van iemand die het optimale uit zijn loopbaan haalt. De spits brak op late leeftijd door in het betaalde voetbal bij FC Utrecht. Er waren twijfels of hij het bij Feyenoord zou redden, net zoals dat later het geval was bij Liverpool. In zes jaar Liverpool won Kuyt alleen de League Cup. De Champions Leaguefinale en de FA Cupfinale werden verloren en ook was de tweede plek in de Premier League het hoogst haalbare. Pas bij Fenerbahçe, waar de Katwijker nu speelt, werd hij voor het eerst landskampioen. Na 104 interlands en een tweede en derde plek op het WK, beëindigde Kuyt zijn interlandloopbaan. Hij schijnt nu te twijfelen tussen een langer verblijf in Turkije of een terugkeer naar Feyenoord.

Salomon Kalou vormde met Kuyt het gevreesde aanvalsduo K2 en ook hij vertrok naar Engeland. Daar pakte hij bij Chelsea heel wat meer prijzen dan Kuyt bij Liverpool. Met Chelsea won Kalou onder meer vier keer de FA Cup, een keer de titel én de Champions League. Na zes seizoenen vertrok hij naar het Franse Lille. Momenteel speelt Kalou voor het Duitse Hertha BSC, maar wordt hij door de Nederlandse trainer Jos Luhukay niet altijd opgesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Deze Feyenoorders wonnen voor ‘t laatst in Amsterdam
Sluiten