Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 16 jan 2015 / 20:54 uur

Ajax niet in topvorm de winterstop uit

Ajax en FC Groningen hadden vrijdagavond in de ArenA de eer om de tweede seizoenshelft af te mogen trappen. De huidige nummer twee van de eredivisie speelde noodgedwongen met een ander centraal verdedigingsduo. Niklas Moisander, die in de winterstop eigenlijk had moeten vertrekken totdat trainer Frank de Boer plotseling tot de conclusie kwam dat de Fin ‘onmisbaar’ was, speelde samen met Mike van der Hoorn.

Denswil

Joël Veltman was geblesseerd geraakt tijdens het trainingskamp in Qatar en groeibriljant Stefano Denswil was gewogen en niet goed bevonden en daarom in de winterstop afgevoerd naar Club Brugge. Daardoor mocht Van der Hoorn een vervolg geven aan zijn succeswedstrijd tegen Excelsior. In de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft speelde de verdediger een absolute hoofdrol en bezorgde hij de Amsterdammers bijna persoonlijk drie punten.

Kishna

Ook tegen FC Groningen stond de lange Van der Hoorn met veel zelfvertrouwen op het veld. Na het duel bij Excelsior is hij in no-time een cultheld geworden bij de Amsterdamse fans. Het soms frivool voetballende Ajax kwam vrijdag binnen het kwartier op voorsprong. Lasse Schöne stuurde met een mooie voetbeweging Ricardo Kishna weg en die rondde fraai met buitenkantje links af: 1-0.

Na de snelle voorsprong controleerde Ajax het duel, al kreeg Jarchinio Antonia wel twee aardige kansen om de thuisploeg pijn te doen. Na rust oogde Ajax slordiger en leken de gasten meer grip op de wedstrijd te krijgen. De Boer greep in en haalde Jairo Riedewald en de lichtgeblesseerde Davy Klaassen naar de kant voor Nick Viergever en Riechedly Bazoer.

Antonia

Groningen rook dat er kansen lagen in de ArenA, want Ajax bleek niet in staat het duel op slot te gooien. Opnieuw Antonia kreeg een dot van een kans na een flitsende Groningse combinatie, maar de speler die de hele jeugdopleiding van Ajax doorliep, faalde hopeloos tegen zijn oude club.

In de slotfase probeerde de ploeg van De Boer de kleine voorsprong over de finish te slepen. Maar het kritische thuispubliek verwachtte meer van de regerend landskampioen en trakteerde de weifelende Ajacieden op een fluitconcert. De opluchting was dan ook groot bij de thuisclub toen een voorzet van Viergever in de slotminuut via een Gronings been achter Padt verdween: 2-0.

Feyenoord

Duidelijk werd vrijdag in ieder geval dat de Amsterdammers niet in topvorm de winterstop zijn uitgekomen. Tegen Groningen bleef Ajax met hangen en wurgen overeind, maar of dat volgende week in de Klassieker tegen aartsrivaal Feyenoord ook gebeurt, is zeer de vraag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ajax niet in topvorm de winterstop uit
Sluiten