Pim Pauwels
Pim Pauwels Opvallend 13 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Man krijgt vliegverbod van 10 jaar vanwege zijn naam

Wie een vliegverbod krijgt, heeft vaak het nodige op z’n kerfstok. Maar in Engeland heeft een 21-jarige man zo’n verbod puur vanwege zijn naam gekregen. Toen hij bij EasyJet een vlucht had geboekt om in het Spaanse Alicante vakantie te vieren, kreeg hij een dag voor zijn vlucht ineens een bericht dat hij 10 jaar lang niet met de maatschappij mag vliegen. „Als dit zo doorgaat, ga ik mijn naam veranderen.”

De Engelsman Kieran Harris keek raar op toen hij een mail van EasyJet kreeg waarin stond dat hij 10 jaar niet met de maatschappij mag vliegen „vanwege eerder verstorend gedrag.” Daardoor ging zijn vlucht niet door, die hij overigens al een maand eerder had geboekt. Daar ging zijn vakantie naar de zonnigste stad van Europa, dacht hij. Al wist Kieran gelijk waar het mis was gegaan, want zoiets was hem al eerder overkomen. Het lag aan zijn naam.

Politie maakte dezelfde fout als luchtvaartmaatschappij

De fout lag bij de luchtvaartmaatschappij: die had hem verward met een ander. Die ander draagt namelijk precies dezelfde naam als hij en, om het nog ietsjes toevalliger te maken, heeft die ander ook nog eens exact dezelfde geboortedatum. Alleen is die man in 2021 veroordeeld voor 12 weken gevangenisstraf, vanwege agressief gedrag en belediging op een EasyJet-vlucht.

En zo’n persoonsverwarring is hem al eens eerder overkomen. Zo bestormden Engelse politieagenten met kogelvrije vesten vorig jaar zijn ouderlijk huis, nadat de politie hem ten onrechte had aangezien voor die andere Kieran Harris. Ook werd hij al eens voor deze vrijbuiter aangezien, nadat de politie hem moest opzoeken in de database, omdat hij getuige was van een aanrijding.

Kieran over situatie: ‘Ik denk over naamswijziging na’

Kieran is de situatie inmiddels goed zat. „De politie kwam afgelopen zomer naar mijn ouderlijk huis om me te ondervragen. Het was vrij serieus, maar binnen vijf of tien minuten wisten ze dat ik het niet was”, zegt hij over de politiebestorming. Vooral bij zijn moeder zat de schrik er goed in. „Het was heel beangstigend; het was behoorlijk traumatiserend.”

„Er zijn nieuwsartikelen met een foto van deze persoon verschenen en je kunt zien dat ik het niet ben”, zegt Kieran in Engelse media. „Maar ze beschuldigen me ervan iets te hebben gedaan, terwijl als ze me persoonlijk zouden zien, ieder mens zou kunnen zien dat ik het niet ben. Dat is wel een beetje frustrerend”, zegt hij over de weigering voor de EasyJet-vlucht. „Ik denk erover na om mijn naam te veranderen als dit zo doorgaat.”

Vliegverbod zorgt voor stressvolle ervaring

Kieran liet de weigering voor de vlucht er overigens niet bij zitten. Hij ging verhaal halen bij de luchtvaartmaatschappij. EasyJet vroeg om een foto van zijn paspoort om zijn identiteit te controleren. En even later kreeg hij dan het verlossende woord: het onbedoelde verbod werd opgeheven. Maar dat gebeurde slechts enkele uren voorafgaand aan de vlucht, waardoor er inmiddels flink wat stress was ontstaan. Gelukkig haalde hij zijn vlucht net op tijd.

Hoewel het probleem uiteindelijk werd opgelost, beweert Kieran dat de stressvolle ervaring hem ervan weerhoudt om weer met EasyJet te vliegen. Zo moest hij zelfs een dag vrij nemen van zijn werk om telkens heen en weer te bellen met de luchtvaartmaatschappij.

In Engelse media zegt een woordvoerder van EasyJet dat ze snappen dat Kieran gefrustreerd is geraakt door de situatie, ondanks dat hij zijn vlucht wel heeft gehaald en de zaak is opgelost. „Ons team heeft contact met hem opgenomen om hem een een gebaar van goede wil aan te bieden vanwege zijn ervaring.”

Vliegtuigpersoneel onthult welk eten en drinken zij aan boord vermijden: ‘Dit nemen we nooit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.