Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 14 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Britse man die al 15 jaar met ziekteverlof is klaagt werkgever aan omdat hij geen loonsverhoging krijgt

Een Britse werknemer die al vijftien jaar met ziekteverlof is, heeft zijn werkgever aangeklaagd. De reden: hij heeft sinds hij met verlof is geen loonsverhoging meer gekregen.

Ian Clifford uit Surrey, een graafschap in het zuidoosten van Engeland, ging in 2008 met ziekteverlof bij technologiebedrijf IBM. Wat er met hem aan de hand is, is nooit bekendgemaakt, maar Clifford bleef zeker vijf jaar lang afwezig. Tot april 2013. Toen besloot hij een klacht in te dienen tegen zijn werkgever omdat zijn loon al die jaren niet was gestegen en hij ook geen vakantiegeld had gekregen.

Een speciaal plan

Clifford en IBM sloten destijds tot een compromis. Voor Clifford zelfs een heel goed compromis, want zijn werkgever bood hem een speciaal plan aan waardoor het mogelijk werd om toch als werknemer aan te blijven bij het bedrijf, zonder de verplichting om te werken. Mensen die onder dit plan vallen blijven 75 procent van het afgesproken salaris krijgen tijdens hun ziekteverlof.

Dit leverde Clifford omgerekend zo’n 61.000 euro per jaar op en dat zou hij blijven verdienen tot hij 65 zou worden en met pensioen kon. In totaal zou IBM hem tot die tijd zeker 1,7 miljoen betalen.

En alsof dat niet genoeg was, kreeg Clifford het in 2013 ook nog voor elkaar dat hij het vakantiegeld dat hij misliep tijdens zijn ziekteverlof uitbetaald zou krijgen, in totaal een bedrag van zo’n 9300 euro. Daar moest hij eerst wel een document voor tekenen dat hem zou verplichten nooit meer een klacht tegen het bedrijf in te dienen.

Geen loonsverhoging tijdens ziekteverlof

Maar Clifford besloot zich niet aan die afspraak te houden. In februari vorig jaar sleepte hij IBM alsnog voor de rechter. Dit keer beschuldigt hij zijn werkgever ervan dat hij gediscrimineerd zou worden omdat hij ondanks de stijgende inflatie al vijftien jaar geen loonsverhoging heeft gekregen, zo melden Britse media. Hij noemt het bedrag dat hij jaarlijks ontvangt ‘niet genoeg’. „Het plan had voor zekerheid moeten zorgen voor mensen die niet kunnen werken en met ziekteverlof zijn, maar dat is niet langer zo”, stelt hij.

De rechtszaak is echter op niets uitgedraaid. De rechtbank heeft de klacht van Clifford namelijk geseponeerd. „U krijgt al een substantieel bedrag én een voorkeursbehandeling”, aldus de rechter.

De dochter van Roos (54) had OCD: ‘Elke dag was een gevecht, ik raakte helemaal uitgeput’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.