Julia Osendarp
Julia Osendarp Opvallend 10 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Baby met drie biologische ouders geboren, maar hoe werkt dat?

Een baby met drie biologische ouders? De wetenschap kijkt er niet meer van op. Opnieuw (ja, dit gebeurde al eerder) is er een baby ter wereld gebracht die drie ouders heeft. In een Brits ziekenhuis werd het kindje geboren.

Britse media als The Guardian en BBC schrijven over deze unieke behandeling. Een medisch traject dat slechts een aantal keer eerder slaagde.

Baby met drie biologische ouders

Maar hoe werkt dat? De baby wordt gemaakt met de zaadcellen van één vader en eicellen van verschillende vrouwen. Het stel, dat zich als de ouders van het kind beschouwen, is voor 99,9 procent verantwoordelijk voor het DNA van het kind. Een vrouwelijke donor bepaalt 0,1 procent van het DNA. Een minuscuul aandeel, waardoor geen uiterlijke kenmerken zichtbaar zijn.

Het gaat om een nieuwe vorm van ivf, waarbij een eicel in een reageerbuisje bevrucht wordt. De artsen plaatsen na bevruchting de embryo daarna terug in de baarmoeder van de moeder.

DNA van gezonde eicel

Deze medische behandeling in het Verenigd Koninkrijk bestond uit mitochondriale donatie. Mitochondria zijn de energiefabriekjes van onze cellen. Ze zetten de deels in de cel afgebroken voedingsstoffen om in energie. Maar bij niet iedereen werkt dat even goed. Sommige vrouwen met genetische afwijkingen, zoals een energie-stofwisselingsziekte, kunnen dit overdragen op een baby.

Daarom maken de artsen dus een embryo met gezonde mitochondria, afkomstig van de donormoeder. Tijdens de ivf-behandeling halen de doktoren het schadelijke DNA weg en mengen dit met het gezonde DNA van de donor-eicel. Daarna wordt de nieuw geproduceerde eicel bevrucht met het sperma van de man. Over sperma gesproken, wist je dat het sperma van mannen in deze tijd een stuk minder vruchtbaar is dan jaren geleden?

Naast Verenigd Koninkrijk ook meer landen

In het Verenigd Koninkrijk passen ze deze behandeling toe sinds 2015. Maar in meerdere landen werd deze procedure uitgevoerd. Zo beviel in 2016 een Jordaanse vrouw in Mexico van een baby die op dezelfde manier was verwekt. En in 2019 werd ook een kind in Griekenland geboren met drie biologische ouders.

Veel bedpartners of porno? We beoordelen mannen harder dan vrouwen, blijkt uit onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Baby met drie biologische ouders geboren, maar hoe werkt dat?
Sluiten