Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Opvallend 12 nov 2022
Leestijd: 1 minuut

Per ongeluk rond duizend avondklokboetes geseponeerd: ‘Menselijke fout’

Kun je je het nog herinneren, de periode dat er vanwege corona een avondklok was ingesteld? Overtrad je die avondklok, dan stond je een boete te wachten. Maar naar schatting hoeven rond de duizend overtreders van de avondklok de boete die ze vorig jaar kregen niet meer te betalen. Het Openbaar Ministerie heeft een aantal avondklokboetes per ongeluk geseponeerd, bevestigt een woordvoerster aan het AD.

Ze spreekt van een „menselijke fout”. Vanwege de enorme voorraad aan boetes die onder meer door corona en capaciteitsproblemen was ontstaan, lagen veel zaken al lange tijd op de plank. In sommige gevallen seponeert het OM kleine zaken als het er naar uitziet dat de verjaringstermijn niet wordt gehaald, legt de woordvoerster uit. Het was echter niet de bedoeling dat dit bij de avondklokboetes zou gebeuren, gezien de maatschappelijke impact van de overtreding.

Fout avondklokboetes te laat ontdekt

De fout werd onlangs ontdekt, maar toen waren al tussen de 900 en 1200 zogenoemde sepots naar de overtreders verstuurd.  Het gaat om boetes van mensen die hier bezwaar tegen hebben gemaakt. Deze werden vorig jaar januari uitgedeeld, toen er een avondklok gold om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op overtreding stond een boete van 95 euro. In totaal schreef de politie er meer dan 95.000 uit.

Volgens de woordvoerster is het lastig te zeggen hoeveel boetes er precies zijn geseponeerd, maar het gaat om ongeveer 1 procent van het totaal. De boetes die er nog liggen, worden alsnog beoordeeld en zo nodig voor de rechter gebracht.

Inflatie, vergrijzing en dure medicijnen: zorgverzekeraars maken flink hogere premies bekend

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Per ongeluk rond duizend avondklokboetes geseponeerd: ‘Menselijke fout’
Sluiten