Erik Jonk
Erik Jonk Opvallend 11 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Koffiewetenschapper: ‘Zes of zeven kopjes koffie per dag, dat moet prima kunnen’

Het lijkt een langlopende of misschien wel eeuwige discussie: hoeveel kopjes koffie mag je nou per dag drinken? En is koffie eigenlijk wel schadelijk? En zo ja, vanaf hoeveel kopjes dan? Bertil Fredholm laat nu weer eens een nieuw licht over het fenomeen ‘bakkie troost’ schijnen. De Zweed wordt ‘de koffieprofessor’ genoemd. In zijn net uitgegeven boek Koffiekunde valt te lezen dat zes of zeven kopjes koffie per dag geen probleem hoeft te zijn.

Toegegeven, ook bij Metro verschijnen artikelen over koffie drinken die elkaar in de loop der jaren weleens tegenspraken. Koffie drinken kan best gezond zijn, schreven we onlangs nog (gebaseerd op uitspraken van een andere wetenschapper, Peter Kistler). Maar er waren ook artikelen met een andere strekking, zoals ‘waarom je je dag beter niet met koffie begint’. Metro‘s gezondheids- en voedingsdeskundige Sharon zette al eens verschillende feiten of fabels over het zwarte goud op een rij.

Wetenschap achter het geliefde kopje koffie

Nu is daar dus weer die Zweedse koffieprofessor. Zij nieuwste werk Koffiekunde is nu op de Nederlandse markt gebracht door New Scientist, uitgever maar ook een magazine en een website over wetenschap en technologie. Over het boek schrijft New Scientist: „Farmacoloog en koffieonderzoeker Bertil Fredholm duikt in de wetenschap achter dit geliefde drankje. Koffiekunde bevat zowel leuke koffiefeitjes om te delen bij het koffieapparaat, als kritische informatie over hardnekkige koffiefabels en gezondheidsclaims. Fredholm neemt je mee van de geschiedenis van koffie tot de chemie van cafeïne en de effecten op ons lichaam.”

‘Zonder dat je raar gaat doen’

Jim ‘broer van Dolf’ Jansen is hoofdredacteur van het magazine. Op Radio 1 ging hij in op de vraag of koffie verslavend is en hoe het nou – volgens het boek – zit met het aantal bakkies dat je dagelijks naar binnen mag gieten. Bertil Fredholm schrijft in zijn boek dat wetenschappelijk onderzoek nu bewezen heeft dat koffie ‘maar mild verslavend is’.

Jim Jansen drinkt twee koppen koffie per dag. De eerste ‘s morgens na het sporten („cappuccino met havermelk bij een bepaalde keten”). Jansen: „Bijna iedereen drinkt koffie. 95 procent van de mensen drinkt weleens een kopje koffie.” Over de milde verslaving waarover de Zweedse professor – en ook een Belgisch onderzoek – het heeft: „Ons lichaam kan 380 tot 400 milligram cafeïne per dag weerstaan. Zonder dat je raar gaat doen en zonder dat het verslavend is. Dat komt neer op zes tot zeven kopjes per dag.”

Hoofdpijn van koffie

Dat aantal moet dus prima kunnen, als we de Zweed mogen geloven. Hoe kan het dan toch dat mensen hoofdpijn krijgen als ze de volgende dag eens géén koffie drinken? Jansen: „Als je het de hele dag door drinkt en dan opeens stopt, dan gaat je lichaam reageren. Zes of zeven koppen kan dus, maar neem ze niet allemaal achter elkaar. Een kopje koffie nemen, twee uur niet, dan weer een kopje, twee uur niet… dan schijnt dat dus niet heel slecht te zijn. En ook niet verslavend.”

Wordt vast vervolgd bij weer een volgende koffieprof.

Erling Haaland topfit door bijzondere leefstijl en ‘Hannibal Lecter-dieet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.