Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 30 okt 2022
Leestijd: 1 minuut

Zo klinkt het magnetisch veld rond de aarde: ‘Best wel eng’

Wetenschappers van de Universiteit van Denemarken zijn erin geslaagd om het magnetisch veld van de aarde om te zetten in audio. Het resultaat? Een vijf minuten durende ijzingwekkende geluidsopname.

Het magnetisch veld is niet zichtbaar, laat staan hoorbaar. Toch is het wetenschappers gelukt om de magnetische signalen die gemeten worden met een speciale satelliet om te zetten in geluid. „Het resultaat is best eng”, zeggen de wetenschappers zelf.

Bubbel rond aarde

Het veld is een soort dynamische bubbel rond de aarde die ons beschermt tegen geladen deeltjes en kosmische straling, ook wel zonnewind genoemd, vanuit de ruimte. Een voorbeeld van zo’n zonnewind is het bekende groen-blauwe poollicht.

„Voor iets dat ons beschermt, is het geluid behoorlijk angstaanjagend”, schrijft het Europees Ruimteagentschap (ESA). De opname duurt vijf minuten en bestaat uit een soort stormachtig geluid afgewisseld met piepende en krakende tonen.

Satellieten moeten meer inzicht bieden in magnetisch veld

De magnetische signalen zijn gemeten door speciale satellieten, Swarm-satellieten, van de ESA. Deze satellieten werden in 2013 al gelanceerd met als doel om het machistische veld van de aarde te bestuderen en beter te begrijpen. Ook geeft Swarm meer inzichten in het weer in de ruimte.

Het bijzondere geluid was afgelopen week voor het eerst te horen op het Solbjerg-plein in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De opname werd daar als een kunstproject vanuit tientallen ondergrondse luidsprekers afgespeeld. „Het project is er goed in geslaagd om kunst en wetenschap samen te brengen”, aldus muzikant en projectsupporter Klaus Nielsen.

Elon Musk gaat nóg meer mensen ontslaan bij Twitter

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo klinkt het magnetisch veld rond de aarde: ‘Best wel eng’
Sluiten