Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 9 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Stel vindt pot met gouden munten ter waarde van 850.000 euro onder keukenvloer

Niemand heeft ooit de pot met goud aan het einde van de regenboog gevonden, maar een stel uit het Engelse Ellerby stond gek te kijken toen ze een pot vol gouden munten vonden onder hun eigen keukenvloer. De 260 gouden munten gingen onder de hamer voor een bedrag van 754.000 pond (ruim 850.000 euro).

Het stel vond de munten al in 2019 tijdens de renovatie van de keuken. Onder de vloer van het huis, dat uit de achttiende eeuw stamt, bleek een enorme schat van zeker 260 gouden munten te liggen.

Munten leverden uitzonderlijk bedrag op

Volgens de Schotse krant The Daily Record zijn sommige munten afkomstig uit de periode tussen 1610 en 1727. De oorspronkelijke eigenaar van de munten zou de rijke familie Fernley-Maisters geweest zijn. De familie was rijk geworden door de handel in kolen, hout en ijzererts.

De veilingmeester die de munten veilde, noemt het bedrag dat de pot met goud opleverde uitzonderlijk. Hoewel de munten in eerste instantie werden geschat op een waarde tussen de 200.000 en 250.000 pond (228.000 en 285.000 euro), lukte het om ze te verkopen voor ruim 850.000 euro.

Verzamelaars wereldwijd geïnteresseerd

Dat de munten zoveel meer geld opleverden, komt omdat het verhaal wereldwijd veel aandacht kreeg. De munten werden daarom in delen verkocht aan verzamelaars van over de hele wereld, wat de prijs flink opdreef. Verzamelaars bleken namelijk flink wat geld over te hebben voor munten uit ‘een van de grootste goud vondsten in Groot-Brittannië uit de achttiende eeuw’.

„De munten zijn niet in perfecte staat, ze hebben een zwaar leven gehad. Toch is het grote aantal en de unieke manier waarop de munten begraven zijn bijzonder. Het laat zien hoe ingewikkeld de Engelse economie destijds was en hoe weinig vertrouwen mensen hadden in de bank”, zegt veilingmeester Gregory Edmund. Hij denkt niet dat hij ooit nog een zo’n bijzondere veiling als deze mee zal maken.

Het stel dat de munten vond, is anoniem gebleven. Wat ze met het bedrag dat de veiling opleverde gaan doen, is niet bekend.

Johan Remkes: ‘Absurd dat kabinet mij nodig had om te bemiddelen in stikstofdossier’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.