Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 16 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Amerikaan na meer dan een eeuw alsnog erkend als olympisch kampioen

De Amerikaanse atleet Jim Thorpe krijgt na 110 jaar alsnog zijn twee olympische titels terug. Hij won op de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm als eerste inheemse Amerikaan goud, op zowel de vijfkamp als de tienkamp. Maar zijn medailles werden afgenomen.

Thorpe moest zijn gouden medailles inleveren vanwege het schenden van de amateurregels. Maanden na zijn overwinning berichtten Amerikaanse kranten dat hij vóór zijn deelname aan de Olympische Spelen twee zomers lang had meegedaan aan professionele honkbalwedstrijden. Daar had de atleet een klein geldbedrag mee verdiend, iets wat in strijd was met de regel dat atleten die deelnamen aan de Spelen geen betaalde sporten mochten uitoefenen.

IOC pakte olympische titels af

Hoewel bezwaar tegen medaillewinst op de Olympische Spelen officieel binnen een maand aangetekend had moeten worden, zorgde het nieuws ervoor dat Thorpe afstand moest doen van zijn overwinning. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nam Thorpe namelijk alsnog zijn olympische titels af. Later werd dit gezien als racisme omdat dit waarschijnlijk gebeurde vanwege zijn inheemse afkomst.

Twee jaar geleden startte een organisatie van inheemse Amerikanen een petitie om ervoor te zorgen dat Thorpe zijn Olympische titels alsnog zou krijgen. De kinderen van Thorpe kregen in 1982, dertig jaar na zijn dood, al wel de gouden medailles terug. Maar inheemse Amerikanen vonden dit niet voldoende. Zij wilden een volledig eerherstel en eisten dat Thorpe ook zijn titels terug zou krijgen. Dat lukte, want gisteren kondigde het IOC aan dat Thorpe zijn titels terugkrijgt. „Een hoogst uitzonderlijke situatie”, aldus IOC-voorzitter Thomas Bach.

Goudwinnaar zag zichzelf niet als kampioen

De atleten die in de plaats van Thorpe de overwinningstitel kregen, een Zweedse sporter en een sporter uit Noorwegen, komen nu op de tweede plaats. Dat is besloten in overleg met familieleden, de atletiekbond en de nationale olympische comités. Volgens het IOC zag de Zweedse Hugo Wieslander zichzelf nooit als de rechtmatige olympisch kampioen.

11,8 miljoen voor overstromingen Limburg is op: ‘Al het geld is bij gedupeerden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amerikaan na meer dan een eeuw alsnog erkend als olympisch kampioen
Sluiten