Pim Pauwels
Pim Pauwels Opvallend 29 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Na zonnebrand en vaccins moet nu kraanwater het ontgelden: ‘Is gif’

Na coronavaccins en zonnebrandcrèmes hebben complotdenkers het op iets nieuws gemunt. Volgens hen bevat ons kraanwater – dat toch behoort tot de schoonste kraanwaters ter wereld – veel vergif. „Geen kraanwater meer voor mij.”

De discussie over kraanwater laait op nadat iemand op Twitter vraagt waarom haar huisdieren liever regenwater dan kraanwater drinken. „Onze hond koos vaak voor regenwater en nu de kat ook. Terwijl er altijd schoon kraanwater voor ze staat.”

Daar hebben mensen wel een verklaring voor. En vooral kraanwater moet het daarbij ontgelden.

‘Kraanwater is gif’

Iemand stelt: „Kraanwater is gif. Mijn broer heeft een test gedaan. 186, terwijl het 0 zou moeten zijn… Ik drink uit een koperen fles en mijn hondje ook.” Al snel reageert iemand anders met een knipoog op de tweet. „Jeetje zeg, 186!!”, is deze twitteraar cynisch. Critici zijn het er verder over eens dat dieren „veel beter weten wat goed voor ze is dan mensen”.

Anderen wijzen op het filteren van kraanwater. Daarmee zou het water ‘wakker gemaakt’ moeten worden. Dat gefilterde water heet dan ook wel ‘vitaal water’, dat qua kwaliteit veel beter en dus veel gezonder zou zijn. Dat komt omdat dit vitale water is ontdaan van zogenaamde schadelijke clustervorming. Maar consumentenprogramma Radar ontkrachtte al jaren geleden dit fabeltje over water.

Meer kritiek op ‘ongezond kraanwater’

Toch blijven sommigen kritisch op ons kraanwater. Om hun standpunt kracht bij te zetten, delen ze een oud nieuwsbericht van het AD. Dat wakkert de discussie verder aan. In het artikel staat namelijk dat kraanwater mannen een vrouwelijk lichaam bezorgt. „De typische peervorm, waarbij het vet zich concentreert op de heupen en dijen, ontstaat door hormonen die in kraanwater zitten”, zo valt te lezen in het artikel.

„Vreemde oestrogenen zijn giftige stoffen en worden opgeslagen in vetcellen. Deze chemische stoffen komen in het drinkwater door dagelijks gebruik van shampoo, zeep, hormoonpillen, plastic flessen, schoonheidsproducten als gezichtscrème en nagellakremover en de anticonceptiepil”, schreef het AD in 2011.

Maar belangrijk om te vermelden: het gaat hier om Amerikaans onderzoek en dat zegt niks over Nederlands kraanwater. Bovendien wordt in het artikel niet duidelijk hoe groot dit zogenoemde effect van water op de vorming van het lichaam is.

Ergernis over discussie: ‘Wat is het volgende?’

Op Twitter klinkt veel ergernis over de discussie. „Ben even weg en nu begint men alweer te zeuren over kraanwater! Wat is het volgende? We hebben al gif in vaccins, zonnebrand dat niet deugt en nu water. Kan hier de boel ook geen uurtje alleen laten”, schrijft een twitteraar cynisch.

Ze doelt op de eerdere discussie over onder meer zonnebrandcrèmes. Terwijl die huidkanker zouden moeten voorkomen, zitten volgens complotdenkers in de crèmes juist kankerverwekkende stoffen. Dermatologen hebben die verhalen in verschillende media ontkracht.

Europees akkoord over veiliger kraanwater

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Na zonnebrand en vaccins moet nu kraanwater het ontgelden: ‘Is gif’
Sluiten