Pim Pauwels
Pim Pauwels Opvallend 8 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Enorme rijen bij stuntende tankstations: ‘Typisch Nederlands’

Tankstations die deze week stunten met lage benzineprijzen, hebben door het hele land voor lange rijen en chaotische situaties gezorgd. Autobezitters die graag een euro minder betalen per liter, komen massaal op de tankstations af. Het gevolg: ellenlange files, een drukte van jewelste en teleurgestelde klanten.

In Veenendaal liep de actie van een tankstation bijvoorbeeld zo uit de hand dat zelfs na afloop veel auto’s in de rij stonden om te tanken. „Uit noodzaak. Ze zijn hier gekomen met een zo leeg mogelijke tank en moeten die nu vullen met dure benzine om weer naar huis te kunnen rijden.”

Uurtje tanken voor bodemprijzen: ‘Héél lekker’

In onder meer Drachten, Waalwijk en Kampen stonden automobilisten gisteren en vandaag uren in de rij voor een goedkope tankbeurt. In alle gevallen gaat het om tankstations van TinQ. Die pompketen viert zijn 20-jarig bestaan met het aanbieden van hele lage benzineprijzen voor één uur. „Van 7 tot en met 11 maart trakteren wij, elke dag, één uur lang bij vier verschillende TinQ-tankstations. Tanken voor de brandstofprijzen van twintig jaar geleden. Héél lekker!”, schrijft het bedrijf op de website.

Echt lekker vond niet iedereen de actie. In Berkel en Rodenrijs zorgen de stuntprijzen voor lange files. Vanmiddag stond de hele gemeente vast, aldus de ANWB. De politie moest het verkeer uiteindelijk in goede banen leiden, omdat de drie ingehuurde verkeersregelaars het niet meer aankonden. „Dit was massaal en veel groter dan verwacht”, zegt een woordvoerder van TinQ. Ook was er sprake van agressiviteit onder automobilisten. Dat kwam vooral door de lange wachttijden en doordat er mensen voordrongen, zegt de woordvoerder.

Lange rijen en veel kritiek op actie

De actie valt daarom niet bij iedereen in de smaak. Er is veel kritiek op het feit dat de stunt op meerdere plekken tot ellenlange files leidt. „Nederlanders ten voeten uit.”

Politie en handhavers moeten er op meerdere plekken aan te pas komen om orde te scheppen in de gekte. In Veenendaal werd de sfeer zelfs grimmig, meldt verslaggever Job van Gasselt van De Gelderlander. „Mensen proberen voor te dringen. Tanken gaat ontzettend traag door de drukte. Begeleiding van het tankstation laat te wensen over, geen verkeersregelaar te bekennen.” Tot overmaat van ramp zorgde de drukte op sommige plekken voor botsingen, meldt De Gelderlander.

Anderen maken zich boos over het volgens hun misplaatste moment van de actie. Zo roept belangenvereniging LBVSO voor het speciaal onderwijs automobilisten die in de rij stonden op om hun winst te storten op Giro555 voor Oekraïne. „Denk nu ook even aan die andere file bij grensovergangen.”

De winst die automobilisten maken is over het algemeen niet veel hoger dan 60 euro.

Hele lange rij bij tankstation Waalwijk

Marc de Nijs woont in de buurt van het Waalwijkse TinQ-tankstation dat vandaag meedeed met de stuntactie. Hij haalde zijn drone tevoorschijn en maakte een filmpje van de enorme file.

De benzinepompketen overweegt nu een aantal acties te schrappen vanwege de grote toeloop en het gedrag van sommige automobilisten. Bij twee acties wordt morgen beveiliging ingehuurd. „Voor de emoties en om mensen tot rust te manen”, aldus de TinQ-woordvoerder. „We willen onze eigen mensen en verkeersregelaars beschermen.”

Prijs benzine schiet omhoog

De adviesprijs van benzine stijgt de laatste tijd flink, vooral vanwege de opgelopen spanningen met Rusland. Lag de adviesprijs voor een liter Euro95 (E10) vorig jaar op ongeveer 1,80 euro, vandaag is dat 2,40 euro.

Waarschijnlijk blijven de stijgingen nog wel even aanhouden. Ook de prijs voor diesel schiet omhoog.

Benzineprijs is torenhoog, hoe zit het in de landen om ons heen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Enorme rijen bij stuntende tankstations: ‘Typisch Nederlands’
Sluiten